В руската Държавна дума беше внесен законопроект, който призовава за

...
В руската Държавна дума беше внесен законопроект, който призовава за
Коментари Харесай

Руската Дума постави под въпрос независимостта на Литва

В съветската Държавна дума беше импортиран законопроект, който приканва за анулация на Указа на Държавния съвет на Съюз на съветските социалистически републики „ За признаването на независимостта на Република Литва “.

Проектът е импортиран от Евгений Фьодоров, който е член на ръководещата партия „ Единна Русия “. В обяснителната си записка Фьодоров сподели, че указът за признание на независимостта на Литва е противозаконен, „ защото е признат от противоконституционен орган и в нарушаване на Конституцията на Съюз на съветските социалистически републики “.

Указът е признат през 1991 година на съвещание на Държавния съвет на Съюз на съветските социалистически републики под председателството на президента Михаил Горбачов. Той разгласи признаването на Литва като самостоятелна страна.

Литва афишира самостоятелност през март 1990 година По времето, когато Съюз на съветските социалистически републики признава независимостта на Литва, тя към този момент е приета от над 50 страни.

Фьодоров слага под въпрос освен този декрет, само че също по този начин акцентира, че Литва „ не е имала референдум за обособяване от Съюз на съветските социалистически републики и не е открит временен интервал за разглеждане на всички противоречиви въпроси “.

Фьодоров сложи под въпрос независимостта на Литва през 2015 година

По-рано Литва, Словакия, Латвия и Естония призоваваха за конфискация на съветски активи, замразени от Европейския съюз, с които да се финансира възобновяване на Украйна след нашествието на Русия.

На 3 май Украйна разгласи, че за възобновяване на страната от разрушенията, нанесени от Русия, са нужни към 600 милиарда $. Но защото войната към момента е в разгара си, евентуално сумата е повишена, се споделя в писмото.

През май пък Литва спря вноса на съветска сила, в това число нефт, природен газ и електрическа енергия, което я направи изцяло свободна от съветски енергийни доставки.

Европейската борса Nord Pool реши да спре търговията с съветска електрическа енергия от единствения си вносител в балтийските страни Inter RAO, което значи, че Литва към този момент не внася съветски нефт, електричество и природен газ.

„ Това освен е извънредно значим стадий за Литва по пътя й към енергийна самостоятелност, само че е и израз на нашата взаимност с Украйна. Трябва да спрем да финансираме съветската военна машина “, разяснява министърът на енергетиката Дайниус Крейвис.

Литва ще реализира цялостна енергийна самостоятелност, когато сполучливо приложи синхронизация, задоволи потребностите си от електрическа енергия посредством локално произвеждане на зелена сила и стане експортьор, акцентира още Крейвис.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР