В Русия започна разследване за това дали петролната рафинерия Лукойл

...
В Русия започна разследване за това дали петролната рафинерия Лукойл
Коментари Харесай

Русия разследва доставял ли е Лукойл гориво за Украйна

В Русия стартира следствие за това дали петролната рафинерия Лукойл в България е доставяла горива на Украйна, написа ТАСС. Шефът на Народното събрание - Думата Вячеслав Володин изиска от комисията по сигурност и противопоставяне на корупцията и комисията по енергетика да проучат съответната информация. Причината е обява в Московски комсомолец (МК), основана на информацията на Die Welt, че България скрито е пособия на Украйна с оръжие и горива. Напомняме, че в публикацията, за която Политическа партия не разяснява дали не е поръчана против €26 000 по цената на изданието, е основана на изявление с Кирил Петков и Асен Василев.

От обявата излиза наяве, че страната ни е доставяла оръжия и боеприпаси на Киев, само че скрито, макар преднамерено решение на Народно събрание, още от началото на спора. Прави го посредством поредност от медиатори, за което 19` писа още през април, въз основа на обява на The New York Times. Тогавашният вицепремиер и водач на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова изрично отхвърляше, че страната ни изнася въоръжение за Киев под каквато и да било форма. А точно тя подписва всеки оръжеен експорт. " Статията в Die Welt, в действителност е самопризнание за закононарушение ”, разяснява в този момент актуалният министърна стопанската система Никола Стоянов.

От обявата излиза наяве, че кабинетът Петков-Нинова е изнасял и горива през БГ клона на съветската Лукойл, където мъжът на соцлидера Митко Нинов е началник до 2021 година - годината, когато жена му става отраслов вицепремиер и министър. Първи за инспекцията в Русия заяви Константин Затулин, който е зам.-шеф в комисията на Дума-та по въпросите на Оперативно-наблюдателно дело, евразийската интеграция и връзките със сънародниците. " Обърнах внимание на обява на Сергей Артемов в МК, в която се твърди, че рафинерията на съветската компания Лукойл в Бургас е преработвала съветски нефт и е доставяла гориво и петролни артикули на ВСУ посредством верига от медиатори ”, написа той в Telegram.

Във въпросната обява се твърди също, че в близко бъдеще са планувани доставки на съветски нефт по море за Румъния, където компанията ръководи друга рафинерия. Според МК, който се базира на свои източници, горивото за украинските танкове е доставено посредством верига от посреднически компании от българската рафинерия на Лукойл, което твърдяха и водачите на Политическа партия. " Руският нефт, който компанията е изнасяла за рафинерията си в Бургас, е покривал до 40% от потребностите на украинските войски, които настъпваха към Изюм и Херсон ", напомня изданието. " Продуктите на рафинерията се продават на вътрешния пазар и на други налични дестинации в границите на квотите за експорт към трети страни, избрани в 9-ия пакет от наказания на Европейски Съюз ", разяснява шефът на компанията Вадим Воробьов. Т

ой посочи, че Лукойл няма подписани контракти за доставка на петролни артикули в Украйна. Но в 9-ия пакет от наказания против Русия беше вписана опцията България да употребява на вътрешния пазар и да изнася продукцията от получения посредством дерогация съветски нефт само към Украйна. По този метод разрешението страната ни да продължава да употребява по-евтината суровина няма да унищожи вътрешния европейски пазар. След обявата в Die Welt от Лукойл обявиха, че в никакъв случай не са получавали искане от българските управляващи да изнасят горива към Украйна.

``
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР