В Русия се опитват активно да вербуват граждани на Сърбия

...
В Русия се опитват активно да вербуват граждани на Сърбия
Коментари Харесай

Разследване: Русия вербува граждани на Сърбия и на други балкански държави за войната в Украйна

В Русия се пробват интензивно да вербуват жители на Сърбия и на други балкански страни за войната в Украйна , сочи следствие на съветската работа на BBC. Това съобщава .

Журналистите са открили, че схемата е препоръчана от Роман Каратаев, заместник-председател на държавното управление на Московска област. Той бил работил до 2014-а година в структурата на Федералната работа за сигурност. За реализацията на проекта бил притеглен водачът на групата мотористи " Нощни вълци " Александър Залдостанов, който имал тесни връзки с ултралеви сръбски кръгове, както и сина на някогашния югославски президент Марко Милошевич, който през последните 20 години живее в Русия. Той е трябвало да подсигурява на сънародниците си, че съветската страна ще извърши всички договореност, отбелязва следствието.

Едно неизпълнено заричане

Вербовката на доброволци в Сърбия е била доказана от Давор Савичич и Деян Берич - сърби, които от дълго време водят война на страната на така наречен Донецка и Луганска национални републики. От своя страна известният съветски пропагандист Владимир Соловьов разгласи в телевизионното си предаване, че в състава на 106-а тулска дивизия на съветските въздушно-десантни войски е бил образувано поделение " Вълк " под командването на Савичич. Савичич на собствен ред прецизира, че неговият " международен батальон " е воювал в началото в Киевска област, по-късно в Харковска, а най-после - в Донецка.

Савичич заречен на съветската управляващи до есента на 2023-а година да образува пълноценна сръбска бригада в състава на 106-а дивизия. Но съумял да събере единствено към 100 души, след което процесът бил замразен. Савичич по този начин и не можал да извърши обещанието си, открива следствието.

В търсене на спомагателен личен състав

В началото на септември за опитите на Русия да вербува поданици на прилежащите страни за войната в Украйна заяви английското разузнаване. В случая става дума за жители на Армения и на северните области на Казахстан.

" Русия евентуално желае да избегне по-нататъшните непопулярни ограничения в границите на вътрешната готовност в навечерието на президентските избори през 2024-а година. Експлоатацията начуждестранни жители би разрешила на Кремъл да придобие спомагателен личен състав за военните си дейности в изискванията на възходящи загуби ", се споделя още в известието.

 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР