В Русия е разкрит нов начин за кражба на пари

...
В Русия е разкрит нов начин за кражба на пари
Коментари Харесай

Измамници разработили нова схема за кражба на банкови данни за клиенти

В Русия е оголен нов метод за кражба на пари от сметките на клиенти на кредитни организации, написа Газета.ру Това беше обявено от " Известия " с позоваване на " Лаборатория Касперски ".

``
реклама
 
Схемата е елементарна: нормално чиновник на банката получава публично писмо от сякаш кадровия отдел на банката, в което се показва, че е належащо да се снабди с нов документ. Посочена е връзка към външен уебсайт, където се твърди, че е оповестен пробата. Когато се регистрирате, се предлага да се вкара логин и ключова дума от работна поща за идентификация.

Така един лъжец получава достъп до кореспонденцията на банков чиновник, която може да съдържа, наред с други неща, файлове с персонални данни на клиенти.

Измамниците са особено ориентирани към приемане на информация от чиновници, които работят в отдели, директно свързани с обслужване на клиенти, като да вземем за пример издаване на заеми, обслужване на банкови карти, обезпечаване на далечен достъп или да вземем за пример в отдела за рекламации. Те имат най-вече насъбрани персонални данни на клиенти и могат да препращат бази данни с тях.

В най-големите банки постоянно организират образование и инспекции на чиновниците. Така измамниците могат да имат доста евентуални жертви.

Факт е, че банков чиновник, който попада на хитростите на измамниците, може да има чувството, че това е наложителна процедура, без която той може да загуби част от бонусните заплащания.

А бонусите постоянно в банките съставляват най-голямата част от приходите на чиновниците, затова съвсем никой не спори с кредитните организации.

Чрез достъп до поща персоналните данни на клиентите могат да бъдат откраднати, признава в изявление за Gazeta.Ru Тимур Айтов от Търговско-промишлената палата (CCI).

Според него обаче е доста рядко банките да съхраняват информация за огромен брой сметки, заеми или карти в пощите на мениджърите - самият факт, че банков чиновник е събрал огромна база данни на клиентела на компютъра си, може да демонстрира, че той е евентуален лъжец.

Обикновено огромни размери се съхраняват на сървъри вътре в банката, отдалечени от работното място (или предоставени да вземем за пример в облачни складове на снабдители - разработчици на банкови ИТ системи), които не могат да бъдат налични единствено посредством корпоративната поща на чиновник, да вземем за пример кредитния отдел. Но, несъмнено, измамниците могат да „ прикачат “ банков чиновник от компютър, с избран брой клиенти, и да употребяват подобен достъп, сподели Айтов.

По думите му, чиновник, който попълня някъде ключова дума от пощата си, значи въобще не е способен и благонадежден, прецизира специалистът.

 

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР