В Румъния имаше правила, коалиционно споразумение още в самото начало,

...
В Румъния имаше правила, коалиционно споразумение още в самото начало,
Коментари Харесай

Илияна Йотова: Паралели с ротацията в Румъния не са удачни, там имаше коалиционно споразумение

В Румъния имаше правила, съдружно съглашение още в самото начало, когато беше основан този кабинет и по тази причина беше доста по-лесно и просто да бъде осъществена тази ротация.

Това съобщи вицепрезидентът Илияна Йотова в отговор на журналистически въпрос по време на визитата си в Букурещ, съобщи Българска телеграфна агенция. По думите й обединението в Румъния е формирана от две партии, които имат доста сходни хрумвания, позиции, политики.

" За страдание това при нас не е тъкмо по този начин. Вие доста добре знаете на каква основа беше направена сглобката. Такива паралели съгласно мен не са доста удачни. Ситуацията е друга, без значение, че общата дума е ротация ", добави вицепрезидентът.

Илияна Йотова добави, че не може нищо да каже във връзка с протичащото се в България, „ тъй като днешният ден се отличава с безмълвие. С тишина. “ Йотова се обърна към четирите партии, които вземат участие в ръководството, и изясни, че става дума за ориста на България и би трябвало да има разсъдък.

Вицепрезидентът още веднъж посочи, че президентската институция е изпълнила конституционните си отговорности - президентът е направил съвещания, чул е политическите партии, издал е декрет за съставянето на кабинет. Оттук нататък всичко е в техни ръце и на Народното събрание, добави Илияна Йотова.

Ротацията на премиерския пост в Румъния беше осъществена през юни 2023 година, когато тогавашният министър председател, водачът на Национално-либералната партия Николае Чука, се отдръпна и беше формиран нов кабинет, ръководен от сегашния министър председател и ръководител на Социалдемократическата партия Марчел Чолаку.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР