В руините на Гушовския манастир и тази година Чипровци отбеляза

...
В руините на Гушовския манастир и тази година Чипровци отбеляза
Коментари Харесай

В Чипровци отпразнуваха 6 септември с курбан /снимки/

В руините на Гушовския манастир и тази година Чипровци означи две събития, свързани с датата 6 септември –  Избухването на Чипровското въстание и Съединението на Княжество България и Източна Румелия.
Легенда споделя, че преди доста години на този ден хората се събирали в манастира, а от Балкана слизал елен –  Гушовец, с бяло леке на гърдите. Чакали го да си почине и да пие вода и тогава го принасяли в жертва. Една година обаче еленът просрочен и ритуалът бил изпълнен още преди да си почине. Оттогава, в никакъв случай повече на това място не пристигнал елен, а манистирът бил опожарен при разгрома на Чипровското въстание от 1688 година И през днешния ден стотици чипровчани и посетители пристигнаха за службата в руините на манастира. Десетина локални семейства, раздадоха курбан за здраве и благоденствие.
Иван, със стогодишна фамилна история обвързвана с този ден, също бе тук.
„ Тая година сме ние, ние даваме курбана, тъй като с дамата сме чипровчани, но дъщерята е софиянка. И допускам, че нема да отидат по-нататък нещата, само че това си е продължавало и си продължава … на мен към този момент името ми е възобновено, но под формата на Йоан„, споделя мъжът, който от 30 години е страж на традицията.
Десетки от пристигналите възпламениха свещ пред  каменния кръст, който в миналото е бил знак за вярващите, които прииждали от близките села. Той, като че ли непокътнат от времето, и през днешния ден все по този начин величествено се извисява към необятната небесна простор, и като че ли мери растеж с Чипровския Балкан.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР