В рубриката Четиво Дневник публикува откъс от Кастинг за Месия,

...
В рубриката Четиво Дневник публикува откъс от Кастинг за Месия,
Коментари Харесай

Откъс от "Кастинг за Месия" на Петър Делчев

В рубриката " Четиво " " Дневник " разгласява фрагмент от " Кастинг за Месия ", с създател Петър Делчев, възложен от Издателство " Изток Запад "

На Вселенски събор в далечната 2054 година се събират хиляди представители на най-големите християнски конфесии. Целта е да се преодолеят разликите и да се стигне до обединяване в Църквата. Възможно ли е обаче да се надмогнат дълголетни различия, разделяли обособените църковни течения в продължение на две хилядолетия? Жива ли е още вярата, или други ползи дефинират бъдещето на църквата? Може би е пристигнало време сляпата набожност да бъде изместена от една нова нематериалност?

Една книга, в центъра на която са извечните въпроси пред всеки от нас. И най-много: какъв е смисълът на все по-безсмисленото ни съществувание?

Кастинг за Месия съдържа в себе си три равностойни валенции – брилянтна антиутопия, висока литература и капацитет за международен шлагер. Този разказ без подозрение е най-чудовищната книга, която се е появявала на българския пазар през последните няколко десетилетия.
Деян Енев

Читателите на " Дневник " могат да се възползват от 10% отстъпка от цената в Ozone.bg при въвеждане на код Dnevnik10. Поръчай книгата с безвъзмездна доставка ту к

Откъс от " Кастинг за Месия " на Петър Делчев

Плановете да се заличи въздействието на Християнската Църква върху обществото бяха остарели колкото самата Църква, само че съумяха да ги изпълнят тези, които проумяха църковността. За да се катурне Църквата, от епохи нападнаха самия Храм – и постоянно безрезултатно. Капка по капка, троха по троха, зрънце по зрънце, люспа по люспа се отрони, откъсна и обели, каквото можеше. Но враговете на Църквата съобразиха, че Храмът, колкото и да се е разкривил и пропукал през вековете, към момента се крепи на фундамента на вярващите.

За да се срине тази основа, трябваше да се нападна вярата им. За да се пречупи вярата им, беше задоволително тя да се разфокусира от естествения ѝ епицентър – самият Богочовек Иисус Христос. И се стартира... На една дума за Бог отговаряха с две за индивида. На една дума за Вярата отговаряха с две за доверието. На една дума за Светлината отговаряха с две за просветлението.

На една дума за Истината отговаряха с две за искреността. На една дума за Благата новина отговаряха с две за блаженството. На една дума за Любовта отговаряха с две за влюбването. При толкоз доста думи-думи-думи Бог се умълча в душите на хората. И когато пораснаха цели генерации с " ярка психика " вместо смирена душа, пристигна времето за последната офанзива.

През 2020 година под деликатно насърчаваното и насочвано давление на обществото, от дълго време изродило своята визия за положително и зло, за вярно и погрешно, за истина и лъжа, за религия и безбожничество, за свободния избор и свободата да не избираш, Организация на обединените нации одобри европейското предложение за дребни ремонти в Хартата за правата на индивида. " Малките " ремонти включиха брояча на две великански атомни бомби, грижливо сложени в самите темели на Църквата.

Всички хора, навършили пълноправие, без каквито и да са ограничавания, учредени на раса, пол, народност или вяра, имат право независимо или групово, при непринудено и цялостно единодушие посред им, да образуват семейство.

Семейството е естествена и съществена клетка на обществото, призвана да възпроизвежда човешкия тип напълно съгласно своите разбирания и в цялостно единодушие с тази Харта.

Естествената и съществена клетка на обществото, поддържала две хиляди години престижа на Църквата – патриархалното семейство, бе заличена.

Всеки човек има право на независимост на мисълта, съвестта и религията; това право включва правото да смени религията или убежденията си, както и свободата да изповядва религията или убежденията си, самостоятелно или групово, обществено или частно, посредством образование, обреди, свещенодействие и ритуали.

Всеки човек, навършил пълноправие, без каквито и да са ограничавания, учредени на раса, пол, народност или вяра, има право независимо да пояснява понятията " живот " и " гибел " и да прави свободен персонален избор сред положенията, разказани с тях.

Земната власт си разреши да позволи на индивидите от типа Homo sapiens sapiens " без каквито и да са ограничавания, учредени на раса, пол, народност или вяра ", сами да си бъдат богове. Животът към този момент не беше заветен подарък от Бог, който е Творец и Съдник. За Творец се припозна Случайността, а за съдник – Силата. Тълпата детронира Бог и на негово място въздигна Човека...

Всичко, което би трябвало да знаете за: Четиво (1153)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР