В резултат на предприети професионални разследвания по образувани три досъдебни

...
В резултат на предприети професионални разследвания по образувани три досъдебни
Коментари Харесай

Разкриха подробности за разследването на три досъдебни производства в Бургас

В резултат на подхванати професионални следствия по формирани три досъдебни производства са открити причинителите на закононарушенията, оповестиха шефът на ОДМВР-Бургас ст.комисар Калоян Калоянов  и административният началник на Бургаска районна прокуратура Мария Маркова.
Първото досъдебно произвеждане е формирано по отношение на упражнено изнудване на мъж от Бургас, за което негови близки  съобщили в полицията. Според данните досега той се е срещнал с 23-годишен съгражданин в обществените мрежи. След среща в заведение и развиване на контактите им, новият прочут почнал да желае и да взима назаем разнообразни по мярка суми, част от които прибирал. Последвало изнудване за 10 000 лева с обяснението, че ще заплати на високопоставени полицейски чиновници в столицата, които да попречат на локалните служители на реда да ги арестуват поради упражнявания от него рисков бизнес с опиати. За по-голяма меродавност той убедил жертвата си, че униформените в града към този момент ги следили и подслушвали. За да си обезпечи успокоение индивидът освен дал спестяванията си, само че и изтеглил заем. По първична информация общата сума, която 23-годишният мъж е присвоил, е достигнала до 186 000 лева –  пари, които той редовно проигравал в игрални зали и употребил за покупки на мотоциклет, скъпи облекла и  парфюми. За осъщественото от арестувания закононарушение, съгласно прокурор Маркова, плануваното наказване е отнемане от независимост от 2 до 8 години и санкция от 1 000 до 3 000 лв.. Спрямо мъжа е взета мярка до 72 часа, като следва наблюдаващият прокурор да внесе искане в съда за задържане под стража.

В резултат на извършено професионално следствие на криминалистите от регионалната дирекция, единствено в границите на три дни, са открити и арестувани двама причинители на домова кражба в изключително огромни размери  – 165 000 лв.. Изяснено е, че в основата на „ удара “, подготвян извънредно точно и търпеливо, е 48-годишен рецидивист, който работил дружно със своя позната. Те разучавали навиците на пострадалите, в продължение на близо два месеца следели всекидневните им задължения, времето им на излизане и прибиране в дома. В деня на закононарушението бил зает и различен мъж, чиято задача била да  следи притежателите и да  предизвести при тяхно вероятно прибиране. По думите на старши комисар Калоян Калоянов причинителите на крупната кражба са работили извънредно подмолно – преди да отидат на адреса са се преоблекли и паркирали автомобила на място, където няма видеонаблюдение; след закононарушението двамата още веднъж сменили облеклата си, разделили и укрили на разнообразни места откраднатото –  сума /в лв. и евро/и златни украшения с тегло от към 50 – 60 грама. При процесуалните дейности, по-малката част от парите са открити в дома на единия причинител, а друга – закопана в частен двор. Прокурор Маркова даде висока оценка на работата на криминалистите от ОДМВР – Бургас, с помощта на която се е стигнало до бързото разплитане на случая. На 48 – годишния престъпно проявен и осъждан бургазлия е повдигнато обвиняване за кражба в огромни размери при рисков рецидив, прелиминарен сговор и потребление на фалшифициран ключ, като наказването е от 3 до 15 години и лишаване на половината от имуществото.

Ст. комисар Калоянов и прокурор Маркова оповестиха детайлности и към воденото трето досъдебно произвеждане. За рисково шофиране и опит да избегне полицейска инспекция, при което са породени материални вреди на пет коли и рейс от градския превоз по пътя от Бургас до с. Равадиново, е арестуван 20-годишният лидер. По думите на прокурор Маркова претекстовете за несъответстващото държание на арестувания към момента са незнайни. Той е отказал да даде кръвна проба за опиати и алкохол, само че тя ще бъде изискана по реда на Наказателен кодекс. Към момента му е предявено обвиняване по член 270 от Наказателен кодекс, както и за безчинство посредством потребление на моторно транспортно средство. Бащата също е арестуван поради опит да повлияе на очевидците по досъдебното произвеждане. Вече му е предявено обвиняване и срокът на задържането му е продължен до 72 часа. Предстои да бъде поискана и непрекъсната мярка „ задържане под стража ”.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР