В резултат на повишаването на зимните температури и намаляване на

...
В резултат на повишаването на зимните температури и намаляване на
Коментари Харесай

Преди сезонът на алергиите: Цъфтежът на първите дървета ще бъде значително по-рано тази година

В резултат на повишението на зимните температури и понижаване на количеството сняг през последните 5 години се наблюдава значително по-ранен старт в цъфтежа на първите дървета спрямо годините с типична зима. Това оповестиха от Националния център по заразни и паразитни заболявания.
Това значи, че настъпва поленовият сезон, който е ужасно противен за хората с алергии.
В региона на София леските към този момент обичайно цъфтят през януари. През февруари цъфтежът на елша, явен и типове от сем. Кипарисови демонстрира наклонност да е все по-ранен и все по-интензивен. Показателно е, че през тази година се сложи пореден рекорд за регистрирано количество дървесен полен през февруари.

Прогноза за месец март 2024 година
Според дълготрайните метеорологични прогнози през тази година се чакат температури към междинните за месеца и много дни с превалявания, най-вече от дъжд.
Независимо, че ще има доста цъфтящи дървета, честите превалявания ще лимитират разпространяването на прашеца по въздуха. В резултат единствено в обособени дни може да се стигне до по-значителна въздушна поленова централизация. В по-топлите райони на страната цъфтежът ще стартира и ще се развива с към 10 до 14 дни по-рано, в сравнение с в останалите елементи. В планините съвсем няма цъфтящи типове, като се изключи лески и трепетлики в по-ниските места. В ниските елементи край реки ще има локално по-висока поленова централизация от прашеца на цъфтящи елши.
В градовете най-голямо количество прашец ще се отделя от ясен, тис и разнообразни типове от сем. Кипарисови. От една страна това са типове, които образуват огромно количество прашец, само че от друга те са и постоянно употребявани като градска растителност. За по-голямата част от страната растенията, които ще цъфтят и биха провокирали алергични недоволства у чувствителни пациенти през месец март се отнасят към 6 фамилии.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР