В резултат на наводнението в Тесалия и част от Централна

...
В резултат на наводнението в Тесалия и част от Централна
Коментари Харесай

Над 100 000 животни се удавиха при наводненията в Гърция

В резултат на наводнението в Тесалия и част от Централна Гърция, над 100 хиляди животни са починали. Според кметът на Тирнаво, Янис Кокурас, „ Ако не бъде обезпечена незабавна помощ с храна, оживелите след бедствието ще умрат от апетит. Унищожени са селски и провинциални пътища. Хиляди хектари посеви са под тонове вода. Винопроизводителите не могат да стигнат до лозята си, а в този момент се бере гроздето ”.

Ударът върху отглеждането на животни и земеделското произвеждане е голям освен за района, само че и за цялата страна.

Към 14 септември Тирнаво към момента остава блокиран, а специалистите още не могат да назоват датата, когато водата ще се отдръпна.

По първи оценки на животновъдите към 1/3 от животните са изгубени, само че е належащо детайлно отчитане.

Когато равнището на водата спадне, ще стане явен цялостният мащаб на бедствието. Миризмата на мъртви животни към този момент се усеща осезаемо. Непосредствените цели на управляващите са събирането, заравянето и изгарянето на скотски трупове за попречване на болести. В Тесалия към този момент работят 11 хладилни контейнера, които събират животните.

Бъдещето на фермерите и пастирите от Тесалийската низина е незнайно, защото нивите, където се отглеждаше фураж и оборудването за обработка и предпазване на фураж бяха развалени или унищожени, а доста животни – овце, крави, телета и птици се удавиха.

Експертите бият паника за чешмяната вода, тъй като е нечиста от скотски трупове и пестициди.

Генералният щаб на гръцката войска изпрати в засегнатите региони пет дезинфекционни станции. Решението на Обединения комитет на началник-щабовете пристигна часове, откакто специалисти предизвестиха за риск от експлоадиране на инфекциозни болести в засегнатите региони заради липса на питейна вода. Властите се притесняват, че инфекции и вируси като тиф и антракс могат да се появят.

Министерството на здравеопазването сигнализира за инфекциозни болести в Тесалия и по тази причина здравният център към лабораторията по публично здраве на Медицинския факултет на Тесалийския университет към този момент е основал система за епидемиологично наблюдаване и неотложно разкриване на вероятни случаи на гастроентерит или други инфекциозни болести.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР