В резултат на комплексните мерки през 2017 г. е ограничен

...
В резултат на комплексните мерки през 2017 г. е ограничен
Коментари Харесай

Миграционният натиск по българската граница е намалял с 81% през 2017 г.

В резултат на комплексните ограничения през 2017 година е стеснен миграционният напън към България. Това съобщи министърът на вътрешните работи Валентин Радев в границите на парламентарния надзор.

През 2017 година са регистрирани 8044 опита на жители от трети страни да преминат на територията на Република България, което е понижение с 81% по отношение на 2016 година, когато опитите са били 42 461, означи министърът.

По отношение на случая от март с 42-ата пасажери минали през Летище "София " без гранична инспекция Радев съобщи, че чака резултат от дисциплинарното произвеждане. Взел съм си записка там, ще забележим какви ще са наказванията, сподели министърът. Той посочи, че инспекцията би трябвало да е подготвена до 27 април.

Към началото на април са контрактувани 94 289 655 евро от отпуснатите от Европейски Съюз на България 160 млн. евро за справяне със засиления миграционен напън, означи Радев. Средствата се усвояват по два фонда – вътрешна сигурност и леговище и миграция.

По първия фонд към началото на април вследствие на извършените публични поръчки са подписани 148 контракта на обща стойност 75 588 218 евро без Данък добавена стойност. От тях са разплатени 53 415 720 евро.

По втория фонд към началото на април вследствие на извършените публични поръчки са подписани 44 контракта на обща стойност близо 19 милиона евро. От тях са разплатени повече от 36 %.

Цялата сума от 160 млн. евро би трябвало да се усвои до ноември 2018 година

Валентин Радев изясни, че с отпуснатите пари се купува техника, видеонаблюдение, коли, командироват се чиновници. Основните пари ще отидат за надграждането с интелигентни системи, уточни министърът.

"Виждаме, всичко стопираме. Споразумението сред България и Турция работи и те си ги прибират назад ", съобщи Радев по отношение на незаконните мигранти.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР