В репертоара си певецът има над 400 композиции, 280 от

...
В репертоара си певецът има над 400 композиции, 280 от
Коментари Харесай

„Ако си дал, не си живял напразно“: Спомен за великия Емил Димитров

В репертоара си артистът има над 400 композиции, 280 от които са авторски: „ Арлекино “ (дала старт на кариерата на Алла Пугачова), „ Джулия “, „ Ако си дал “, „ Сбогом, Мария “, „ Ела в София “, „ Песен за моята майка “, „ Моряшко довиждане “, „ Нашият сигнал “. „ Моя страна “, която стана ария на столетието, е известна на запад като „ Моника “. Кой не знае тези песни? Помнят се и се пеят и до през днешния ден. Той е слушан както от остарели, по този начин и от млади. Музиката му съвсем няма равна в нашата история.

За 39-годишната си кариера Емил Димитров издава над 30 албума, основава над 350 песни, продава 65 милиона копия от албумите си по целия свят, изнася над 7000 концерта в европейски, азиатски и африкански страни. Считан от мнозина за „ Крал на песента “, „ българският Хулио Иглесиас “, „ Жилбер Беко от София “ и „ Синатра на Изтока “. Често е именуван „ Кралят на българската поп музика “.

От 1999 година артистът не се занимава интензивно с музика заради влошеното си здраве след прекаран мозъчен инсулт.

На 2 май 2002 година се състои огромен концерт, проведен от Йорданка Христова, с песните на артиста, изпълнени от обичани български реализатори. Песните, изпълнени на концерта, излизат в албума на Емил Димитров „ Само един живот не е задоволителен... С песните на Емил Димитров “. На този концерт Емил Димитров за финален път излиза пред аудитория, въпреки и в инвалидна количка.

През 2005 година, по избор на Емил Димитров, синът му подарява правата на „ Моя страна, моя България “ на Българска социалистическа партия.

Умира на 30 март 2005 година в София.

Песента „ Ако си дал “ е една от най-важните и обичани песни на Димитров. Текстът й е в действителност неповторим и доста назидателен, даже и толкоз години след основаването на песента.

Това е ария, която несъмнено има смисъл да си напомним. Нека го създадем през днешния ден, когато артистът щеше да навърши 81 години, и да оценим, какъв брой огромен реализатор, а и човек бе Емил Димитров. Нека не забравяме и това, което изпя в далечната 79-та година: „ Ти закъсняваш от време на време, истино, само че постоянно идваш при нас “.

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР