В режисьорските среди отдавна се носи мълвата, че великият роман

...
В режисьорските среди отдавна се носи мълвата, че великият роман
Коментари Харесай

ЗЛОВЕЩО: 18 от екипа на Майстора и Маргарита“ умират мистериозно

В режисьорските среди от дълго време се носи мълвата, че великият разказ на Михаил Булгаков „ Майстора и Маргарита “ носи проклинание за креативните екипи, които се захванат да го слагат на театрална сцена или да снимат филм по шедьовъра. Един от основните герои в романа е самият Дявол, името му е Воланд.

По време на постановките или фотосите на филми и сериали по това произведение се случват необясними странности и мистични нещастия. Когато режисьорът Владимир Бортко обмисля прослойка на сериала „ Майстора и Маргарита ", Олег Янковский (починал през 2009 на 65 г.), поканен за ролята на професора по черна магия Воланд, отхвърля да се снима с аргумента: „ Смятам, че Дявола, както и Бога, не би трябвало да се играе “, написа spisanie8.bg.

Сериалът на Бортко излиза през 2005 година. За 9 години след премиерата умират 18 души от екипа! Дали това са все случайности или за навлизането във владенията на нечистата мощ цената е човешки живот?

Първа жертва на проклятието на 2 октомври 2005 година става артистът Александр Чабан, който играе следователят, водещ следствието против Воланд. Изчезнал малко преди премиерата. Намерен е безжизнен в квартирата си. Обстоятелствата, при които е настъпила гибелта, остават незнайни. Бил е на 47 години.

- На 28 септември 2006 година умира артистът Павел Комаров, който е в ролята на крадеца от пристанището. Във кино лентата и книгата това е персонажът, откраднал облеклата на къпещия се стихотворец Иван Бездомни. Комаров е водещ актьор от трупата на Царицинския спектакъл на младия фен и създател на музикалната тайфа „ Группа риска ".

- На 27 декември същата година от този свят си потегля 67-годишният Станислав Ландграф, който играе литературния критик Латунски, унищожил кариерата на Майстора.

- На 27 април 2007 година умира националният актьор на Съюз на съветските социалистически републики Кирил Лавров, който брилянтно изигра в сериала Пилат Понтийски. В същия ден по време на зимен лов на риба, под леда пада и се дави Евгений Меркурев, играещ съвсем епизодичвата роля на счетоводител. В сериала двамата ги няма в нито един кадър дружно, тъй като героите им са от разнообразни столетия, само че си отиват от света в един и същи ден.

- На 3 януари 2008 година на 54 години от рак на белите дробове умира Александр Абдулов - Коровиев-Фагот от свитата на Воланд.

- На 7 април 2008 година умира Андрей Толубеев, озвучавал Алоизий Могарич. Диагноза: рак на панкреаса.

- На 25 януари 2009 година умира артистът Юрий Оскин, изиграл ролята на портиера Николай.

- На 23 декември същата година умира Галина Баркова, изиграла ролята на продавачката на плодове.

- На 25 февруари 2010 година е открит мъртъв в квартирата си изпълнителят на ролята на поета Иван Бездомни - заслуженият актьор на Русия Владислав Галкин. Едва на 38 години.

- 20 април 2010 година - умира Валентина Егоренкова, която е в ролата на здравната сестра в лудницата, където лежат Бездомни и Майстора.

- На 20 август същата година си отива Станислав Соколов, изиграл секретаря на Пилат Понтийски.

- 11 август 2011 година - в тежка злополука умира Михаил Суров, един от артистите в епизодите, името даже отсъства от финалните надписи.

- 10 май 2012 година - ненавършил 30 години умира и Станислав Пряхин, ролята му е на апаш, епизодична, името му не участва във финалните надписи.

- 11 ноември 2012 година - от рак на белите дробове на 65 години умира Иля Олейников, изпълняващ ролята на финансовия шеф на вариетето - Римски.

- 30 марта 2013 година - от израстък в мозъка умира Валерий Золотухин, изиграл ролята на Никанор Иванович Боси.

- На 5 април 2013 година, преди да е навършил 50, умира Дмитрий Поддубний - сътрудник на Народен комисариат за вътрешни работи (на СССР), в сериала проверява изгубването на хора от скандалната квартира, където живее свитата на Воланд. В действителността проверяващите органи търсят повода за гибелта му във вътрешна мозъчно-черепна контузия.

- През май 2014 година умира Станислав Фесюнов, играе ролята на портиера в магазина Торгсин.

Странното е, че неприятностите с филмирането и слагането на „ Майстора и Маргарита " са май единствено в Русия. Филмът „ Пилат и другите " на полския режисьор Анджей Вайда и италианско-югославската продукция „ Майстора и Маргарита " на режисьора Александър Петрович не остават в летописите на киното като „ трагични “ планове.

Кинорежисьорът Владимир Наумов, който имал желание да снима филм по романа, споделя, че в съня му пристигнала вдовицата на Булгаков и му споделила, че никой няма да снима тази картина. Опитвали са се да осъществят планове по книгата по друго време режисьорите Елдар Рязанов, Елем Климов, Юрий Кара, само че или имало проблеми с вложителите и бюджетите, или възниквали проблеми с авторските права - все не се получавало.

Единственият сериал е този на Бортко.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР