В речта си, произнесена на Конференцията на посланиците на ЕС

...
В речта си, произнесена на Конференцията на посланиците на ЕС
Коментари Харесай

Борел: Конфликтът в Газа се отразява на помощта за Украйна

В речта си, произнесена на Конференцията на посланиците на Европейски Съюз за 2023 година, първият посланик на Европейски Съюз Жозеп Борел призна, че спорът в Близкия изток се отразява на политиките за подкрепяне на Украйна, заяви „ Киев Индипендънт “.

" Двете войни са разнообразни, изцяло разнообразни по своите аргументи и последствия ", отбелязва Борел. " Но дано бъдем откровени: рецесията в Близкия изток към този момент оказва трайно влияние върху политиката ни в Украйна ".

Той разказва неотдавнашното си посещаване във Вашингтон за срещата на върха ЕС-САЩ, при което е предал на американските си сътрудници опасенията си по отношение на спора в Израел, който може да повлияе на интернационалната поддръжка за Украйна заради възприеманите " двойни стандарти ".

Ръководителят на външната политика на Европейски Съюз съответно изрази опасения, че " страните от световния юг " ще се възползват от рецесията в Близкия изток, с цел да слагат под въпрос позицията на Запада по отношение на Украйна.

" Голям брой страни от Глобалния юг виждат в Украйна не световен, а районен проблем, който визира Европа и Съединените щати - западния свят. и те ще се възползват от рецесията, с цел да подчертаят това, което виждат като несъгласие в нашата позиция или даже като несъгласие измежду европейците, изразено по време на гласуването на последната резолюция на Организация на обединените нации “, сподели Борел.

Накрая висшият посланик прикани европейските страни да отхвърлят слагането на " Запада против останалите ".

" Ние не сме аванпост на западния свят ", декларира Борел. " Ние сме пазители на световни и споделени полезности, учредени на Хартата на Организация на обединените нации... Това е нашето обръщение. То не е Западът против останалите. Това са полезностите на Устава на Организацията на обединените народи като най-хубавата основа на мултилатерализма ", цитира БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР