В различните части по света хората изповядват различни религии, имат

...
В различните части по света хората изповядват различни религии, имат
Коментари Харесай

Растения, които се считат за свещени

В другите елементи по света хората изповядват разнообразни религии, имат разнообразни обичаи и имат вяра, че има избрани цветя, които за тях са свещени. Жителите на Мадагаскар възприемат дървото Боабаб за свещено и го назовават Дървото на Живота, до момента в който за жителите на Индия свещено цвете е Лотосът, който като цяло играе значима роля в духовния свят на източните вероизповедания. Будистите го свързват с чистотата, а хиндуистите с плодородието.

Така или другояче, растенията заемат огромна част от живота ни, тъй като сме обградени от тях. Те радват очите ни, ароматът им изостря сетивата ни, а хубостта им ни пленява. Може би това е и повода да възприемаме някои растения за свещени.

Трудно бихме обхванали листата с всички растения, които се възприемат за свещени от другите нации, само че въпреки всичко ще се спрем на някои от най-известните.

Имел

Ако свързвате имела единствено с коледния венец и с християнската религия, то грешите, тъй като той е считан за заветен още от времето на келтските жреци, които вярвали, че всяко едно дърво, по което има имел, е свещено. Те също по този начин считали, че той има лековити и чудотворни свойства, само че за благополучие през днешния ден към този момент знаем, че той в действителност е токсичен при усвояване. Нищо не пречи обаче да се радваме на хубостта му, както и на превъзходните венци, които се подготвят от него около Коледа.

Марихуана

Марихуаната, която ние постоянно назоваваме просто трева, няма нищо общо с елементарната трева, както сами се досещате. За последователите на религиозното придвижване растафари, тя е свещено растение, наричано билка на мъдростта, което се употребява за пушене за приближаване до Бога и Вселената. Това се прави на специфични сеанси, по време на които участниците в тях разискват всевъзможни житейски и метафизичен проблеми и реализират мир със себе си и с духовния свят.

Тис

Тисът съставлява вечнозелено иглолистно дърво, което пораства доста постепенно, само че за сметка на това продължителността на живота му може да доближи до 2000 год. Вероятно точно заради тази причина, както и заради обстоятелството, че клоните му имат способността да се вкореняват в почвата, келтските жреци са го приемали за свещено растение, а по-късно християните са го трансформирали в знак на прераждането и възкресението.

Тулси

 Тулси е свещено растение

Растението Тулси, което е познато и просто като Свещен босилек, е на особена респект в индуизма и се употребява в аюрведата за разнообразни цели. Среща се в редица страни и в див тип, само че индуистите го култивират най-вече за религиозни поклонения, както и поради етеричното му масло, което с изключение на за медицински и козметични цели, се употребява също за реализиране религиозни ритуали.

Пейот

Пейотът е тип кактус, който се среща в мексиканската и тексаската пустиня и има психедилични свойства. Това изцяло изяснява за какво от епохи е употребен от локалните поданици за реализиране на духовните им практики, както и за какво придобива огромна известност отвън рамките на родината си. Всъщност световноизвестната класика „ Полет над кукувиче гнездо “ е написана до момента в който Кен Киси е бил под въздействието на използването на пейот.

Мента

От незапомнени времена хората са проявявали голям интерес към ментата, тъй като са били наясно с многочислените изгоди на това растение. Днес то се употребява всеобщо в кулинарията, в козметиката, фармацията и в медицината, само че в миналото е то е било считано за свещено.

В доста южноамерикански страни ментата е известна и като добра билка, тъй като има мощно успокояващо деяние върху стомаха, работи добре против главоболие, има антимикробно и антибактериално деяние. Ментата се среща из всички европейски страни, в Африка, Австралия, Азия и Америка и въпреки да е любителка на по-влажните условия, тя бързо се приспособява и може да вирее даже и изложена непосредствено на слънце.

Всъщност е толкоз инвазивна, че в случай че решите да си я засадите в двора, то бъдете нащрек да не превземе цялата ви градина. За свещена обаче се е смятала най-много поради успокояващият ѝ мирис, който също така може да ви подари и с сила и жизнеспособност.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР