„В разговора с президента вчера обсъдихме възможният подход за съставяне

...
„В разговора с президента вчера обсъдихме възможният подход за съставяне
Коментари Харесай

Атанас Зафиров, БСП: Ще положим всички усилия за съставяне на кабинет, ако ни бъде връчен мандат

„ В диалога с президента през вчерашния ден обсъдихме вероятният метод за сформиране на кабинет и другите възможности, в случай че подобен не бъде изработен. Говорихме и за някакви времеви граници на цялата процедура, само че несъмнено на президента е последното решение на кой да бъде връчен мандата и ние в никакъв случай не сме се месили в това. “ Това съобщи заместник-председателят на Българска социалистическа партия и ръководител на парламентарната комисия по защита Атанас Зафиров в ефира на Euro News, оповестиха от пресцентъра на партията.

Той добави, че по време на срещата социалистите са декларирали, че ще положат всички старания за сформиране на болшинство и кабинет, в случай че им бъде връчен мандат за това.

По думите на Зафиров е естествена демократична процедура най-голямата партия да има шанса да предложи собствен претендент за министър председател. „ Те имаха късмет да предложат подобен при първия мандат, само че препоръчаната структура не откри своето болшинство, което още един път демонстрира, че този път би трябвало да се търси по-различен метод, включително и кадрови “, добави социалистът във връзка с това дали претендент премиера би трябвало да бъде от „ Продължаваме промяната “.

„ Промени се обстоятелството, че не можахме да сглобим работещо болшинство и в този момент би трябвало да наблегнем на политиките в диалозите, както и да се разшири кръга ни от тематики, а и от хората, от които чакаме поддръжка. Ние ясно декларирахме, че с ГЕРБ и Движение за права и свободи диалози няма да бъдат водени, всички останали варианти са вероятни. „ Възраждане “ по-скоро не са алтернатива и ние към този момент неведнъж сме се разграничавали от метода им на правене на политика. Хубаво е, че от „ ИТН “ дават поръчка, че са подготвени на диалог и то по политики “, разяснява заместник-председателят на Българска социалистическа партия за вероятните конфигурации при диалозите за сформиране на кабинет и акцентира, че през целия интервал ролята на социалистите е била на мост в сложните връзки.

Според Зафиров смяната в държанието на „ ИТН “ най-вероятно се дължи на протеклите с партията им процеси, напусналите знакови лица, както и последните социологически изследвания. „ Надявам се да беседваме с законния формат, който бъде излъчен от партията им. Те ще преценяват кой да седне на масата на договарянията “, добави той.

„ Няма по какъв начин да отговоря на въпроса кой ще бъде претендент за министър председател преди да получим мандат от нашия групов орган. Г-н Минчев беше един отличен ръководител на Народното събрание и нямам подозрение в неговите качества “, изясни Атанас Зафиров за това кой биха издигнали за министър председател социалистите, в случай че им бъде връчен мандат за сформиране на държавно управление.

Той разяснява, че сега по-важното е да бъде изчистен въпроса с политиките и по тази причина от левицата са споделили, че управническата стратегия, която са създали с съдружните си сътрудници ще бъде база, на която да стъпват при провеждането на диалозите. „ Безпосрно е значимо лицата, с които ще бъде осъществено това. Ние към този момент дадохме висока оценка за работата на своите министри и чакам Българска социалистическа партия да резервира тези ресори, а всичко останало е въпрос на спомагателен диалог “, сподели депутатът от социалистическата партия.

„ Освен концепцията на Христо Иванов за технократско-експертно държавно управление се чу сходно мнение и от „ ИТН “, само че за жалост опита, който имаме през годините с сходен вид експертни държавни управления не е довело до добър резултат. Най-малкото, тъй като се размива политическата отговорност. Когато ние приказваме за политически фигури би трябвало да сме наясно, че отговорността за тях се носи от партиите, а договарянията са измислени, с цел да може в тях да стигнем до общи решения и сполучливата формула “, заключи той по отношение на концепциите за технократско държавно управление и неговите дефекти и акцентира, че Българска социалистическа партия имат изрично решение за политически вид кабинет.

„ С сътрудниците от Демократична България през годините сме имали остри политически и идеологически противодействия, само че през последните 8 месеца показахме, че когато националните цели са изведени на напред във времето и е основан явен механизъм, в който всяка партия да може да отбрани своите цели, а те за нас са ясни: обществена политика, поддръжка за стопанска система, поддръжка за дребен и междинен бизнес, продължение битката с корупцията. И аз не виждам нищо неприятно, когато тези цели бъдат предпазени и в името на страната ние да реализираме един консенсус “, разяснява Зафиров за целите на социалистите и общите цели в обединението.

Народният представител от левицата разяснява, че Българска социалистическа партия е една от най-подготвените за избори партии. „ Ние сме единствени от управническата коалиция, които покачваме резултата си. Но в същия миг тези социологии демонстрират, че по-голямата част от хората не желаят предварителни избори “, добави той.

Зафиров дефинира като неверно налагана тезата, че Българска социалистическа партия стопира машинното гласоподаване. „ Просто с опцията всеки да избира по какъв начин да гласоподава с машина или хартиена бюлетина даваме опция на всички тези, които не съумяха да упражнят правото си на избор. Тук има два съставния елемент – държавнически и партиен. Това е наша политика и нещо на което ние държим “, продължи социалистът за предлагането за връщане на опцията за гласоподаване и с хартиена бюлетина.

В умозаключение Атанас Зафиров сподели, че хеликоптерната е единствено един сегмент от цялостната ни авиация. „ Все още, най-малко в Министерство на стопанската система, защото Авионамс е част от него, към момента не сме видели съответните документи и не сме наясно какво тъкмо стопира съветската страна. При добра организация има опция тези фабрики да продължат да работят. Не чакам някакъв доста необикновен трус в работата на тези две предприятия “, приключи той.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР