В разгара на войната в Украйна, правителството на България подписа

...
В разгара на войната в Украйна, правителството на България подписа
Коментари Харесай

Правителството се похвали с 1 милиард долара инвестиция от фонд, свързан с приближен на Путин

В разгара на войната в Украйна, държавното управление на България подписа меморандум за съдействие с фонда " Джемкорп “ /Gemcorp/ на съветския олигарх Алберт Авдолян. Той е за инвестиция от 1 милиард $ в чиста сила. Авдолян е бил наблюдаван за пране на пари от американското финансово разузнаване, дружно с българина Атанас Бостанджиев, който подписа договорката под патронажа на премиера Кирил Петков /на водещата фотография вдясно/. Авдолян е също по този начин доближен и бизнес сътрудник на Сергей Чемезов, шефа на " Ростех “. Последният е считан за един от най-доверените хора на Владимир Путин, с който е служил в Комитет за Държавна сигурност (на СССР) в Германска демократична република. От 2014 година Чемезов e включен в санкционните описи на Европейски Съюз и Съединени американски щати, споделя " Bird.bg " в свое следствие.

На 23 март министърът на енергетиката Александър Николов подписа Меморандум за съдействие с Gemcorp Capital Management Ltd. и IP3 Corporation. В резултат на това партньорство в България се чакат вложения на стойност към 1 милиарда $ в зелена сила – заяви той след церемонията. На публикуваните фотоси се вижда, че министър председателят Кирил Петков следи подписването на меморандума от министър Николов и Атанас Бостанджиев, който е изпълнителен шеф на " Джемкорп “.

Инвестицията е обвързвана с плана за цех за акумулатори за депозиране на сила, който държавното управление промотира интензивно като опция на въглищните ТЕЦ-ве в басейна на " Марица изток “. Това проличава и от представянето на една от задачите на Меморандума: " създаване на хибриден промишлен комплекс на територията на " Марица Изток “. Проектът е включен и в Плана за възобновяване с европейско финансиране.

Информацията кой е притежател на " Джемкорп “ е обществена и се открива в руската  Wikipedia. Съосновател е съветският бизнесмен Алберт Авдолян, приближен на Сергей Чемезов. Чемезов е сътрудник на Путин от годините му в Комитет за Държавна сигурност (на СССР) и един от най-доверените негови хора. Поради това той е включен в санкционните описи на Съединени американски щати и Европейски Съюз.

FINCEN: Gemcorp пере пари с неразбираем генезис

Налице са и други, непублични източници за присъединяване на Авдолян във фонда Gemcorp, който има активи за 1,75 милиарда $.

Преди да поеме Gemcorp, Атанас Бостанджиев е шеф на VTB Capital – капиталовото крило на банката, известна като " банката на Путин “. Именно около тази връзка фондът Gemcorp, Алберт Авдолян и Атанас Бостанджиев попадат през 2017 година в отчетите на американското финансово разузнаване FINCEN, което следи за съмнителни доларови преводи.

Конкретната причина те да бъдат докладвани са " преводи в юрисдикции с огромен риск от пране на пари “, само че финансовото разузнаване ги квалифицира също по този начин като " съветски политически свързани лица “ /Russian Politically-Exposed Persons/, поради връзката им със глобената съветска банка ВТБ.

" Източникът на активите на Gemcorp Holdings е затулен посредством сложна организационна конструкция и поражда притеснения… Според Barclays Jersey, Gemcorp Holdings e 100 % /100%/ благосъстоятелност на Алберт Авдолян. Авдолян е арменец по народност, роден в Русия. Адресът му е ап. 87, блок 64, ул. Арами, Ереван, Армения. Авдолян има паспрт с номер BA1333111 “ – написа в конфиденциалния отчет на FINCEN, с който BIRD разполага.

В документа се напомня и общия бизнес на Авдолян със Сергей Адониев в телекомуникационния бранш с компанията " Скартел “. Адониев, за който има данни, че е бил осъждан в Съединени американски щати за контрабанда на дрога, стана прочут като собственик на български паспорт за заслуги. Впоследствие паспортът му бе лишен. Децата на Адониев обаче резервираха българското си поданство и попадат в регистъра на Люксембург като притежатели на обилни активи с българските си паспорти.

Близки бизнес връзки с Чемезов

Друг доближен на Авдолян, както и на Адониев, е шефът на " Ростех “ Сергей Чемезов. Известно е, че " Ростех “ има участие в бизнес проектите на Авдолян и Адониев още от времето на " Скартел “, само че и в по-ново време в проекти за въгледобив в Далечния изток. Така да вземем за пример през 2020 година 95% от Елгинското въглищно находище минават във владение на «А-проперти» на Авдолян, а 5% отиват в " Ростех “. Има данни, че договорката е финансирана от Газпромбанк.

Освен с бизнес, Чемезов и Авдолян се занимават взаимно с щедрост в просветителния център Точка на бъдещето в Иркутск.

" За Алберт Авдолян и за мен Иркуткс е наша дребна татковина “ – споделя Чемезов при откриването на центъра през септември 2020 година Той прецизира, че средствата идват главно от Авдолян, само че е вложил и свои пари в начинанието.

Чемезов и Путин са близки още от времето, когато са служили в Комитет за Държавна сигурност (на СССР) в Източна Германия. След като Путин идва на власт кариерата на Чемезов е във напредък. Той оглавява външноикономическите връзки на президентската администрация на Русия, а от 2007 е началник на военнопромишлената корпорация " Ростех “.

Още през 2014 година Чемезов беше включен в санкционния списък на Министерството на финансите на Съединени американски щати и на Европейския съюз. От 3 март т.г., след съветската експанзия против Украйна, Съединени американски щати глобиха и неговите родственици. На 15 март т.г. Испания арестува яхтата на Чемезов Valerie в Барселона, която се прави оценка на 140 милиона $. 

В България синът и някогашната брачна половинка на Чемезов имат жилища в комплекс Естрея в Св. св. Константин и Елена, показа съвместно разследване на  BIRD.BG и оповестената за нежелана в Русия проверяваща медия iStories. Засега няма данни, че България е подхванала дейности за запори на тези активи, макар глобите на Европейския съюз.

Да изпереш милиард на Путин през Плана за възобновяване?

Правителственото рамо за план, в който водеща финансова роля има фонд на Алберт Авдолян буди неразбиране. Още повече, че инвестицията е обвързвана с необятно рекламирания държавен план за акумулатори за 1,3 милиарда евро, който ще се финансира и с европейски пари по Плана за възобновяване.

На процедура по този начин се дава опция на Gemcorp да изпере през този план голяма сума обвързвана с лица от вътрешния кръг на Путин.

Самият факт, че се стига до държавна поддръжка за сходно начинание, е знак за неспособността на българските служби да разпознават и предотвратят в точния момент рисковете за националната ни сигурност. За следващ път България се нарежда като Троянски кон на Русия в Европейския съюз и в НАТО.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР