В разгара на пътуванията - цените на горивата отново се

...
В разгара на пътуванията - цените на горивата отново се
Коментари Харесай

Горивата поскъпват: Увеличението е с близо 10 ст. за месец при бензина и дизела

В разгара на пътуванията - цените на горивата още веднъж се покачиха. За месец повишаването е с близо 10 стотинки на литър, демонстрира профилираният портал Fuelo.

Точно преди месец най-масовият бензин приблизително е коствал 2,56 лв. за литър. Днес цената му се е покачила с 8 стотинки до 2 лв. и 65 стотинки.

Дизелът е поскъпнал най-вече - с 9 стотинки на литър. Така, в случай че преди месец цената му е била под 2 лв. и 50 стотинки - то в този момент да заредим ни коства приблизително 2 лв. и 55 стотинки.

„ Русия желае да прекъсне коридора за експорт на зърно от Украйна “, сподели някогашният български дипломат в Москва

Най-малко е покачването на пропан-бутана - приблизително с 4 стотинки. Към днешна дата междинната цена е 94 стотинки за литър. Пропан-бутанът обаче от през днешния ден нараства сензитивно.

На какво се дължи скокът в най-отпускарския месец и докога?

Експертите показват, че е допустимо горивата да продължат да нарастват в идващите до седмици, само че упованията не са за фрапантни скокове, а за растеж с няколко стотинки.

Причините са, че цените на петрола на интернационалните пазари скачат, а също така и потреблението на горивата пораства. Очаква се скок в цените на пропан-бутана и то с към 20 стотинки на литър. Причината е, че с новия бюджет се върна и Данък добавена стойност от 20%, който краткотрайно беше отстранен поради войната в Украйна.

Как водачите одобряват новите цени?

Първият клиент желае да му заредим елементарен дизел за точна сума – за 50 лв.. За тях той получава малко над 20 литра дизел. Собственикът на автомобила регистрира покачването на цените.

Снимка: bTV

„ Добре, че в този момент най-малко за ходенето по морето беше малко. Задържаха се до и 50. Сега стартират да нарастват нещо “, споделя Тихомир Данчев.

Снимка: bTV

От Петролната и газова асоциация чакат горивата още да нарастнат, само че с малко.

„ Това се дължи напълно на обстоятелството, че петролът нараства на интернационалните пазари. Самите подготвени артикули на тържищата бензин и дизел нарастват също доста интензивно. Надяваме се тази наклонност да не продължи нагоре “, разяснява Светослав Бенчев от Българската газова и петролна асоциация.

Снимка: bTV

„ Литър пропан-бутан ще нарастне с към 20-25 стотинки с Данък добавена стойност. Това се дължи напълно на това, че ставката беше върната от Народно събрание през бюджета “, добави той.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР