В разгара на лятото в България има около 600 реки

...
В разгара на лятото в България има около 600 реки
Коментари Харесай

Хиляди водоеми-убийци в България

В разгара на лятото в България има към 600 реки и 2200 неохраняеми язовира и микроязовира, като общата брегова линия е над 1000 километра. В тях се давят повече хора, в сравнение с морето. Досега през тази година в неохраняемите водоеми има 24 случая с съдбовен край, оповестява NOVA.

Езерото „ Дружба” в София е отличен образец за подобен водоем. Много от предупредителните табели, че водоемът е рисков или са под водата, или са изтрити, или са тук-там където не се виждат.

Дете се удави в язовир край с. Струмяни

Две жертви на морето: Жена на 61 година и момиченце от Чехия

Оазис край центъра на София (видео)

Пламен Харизанов от Водноспасителната работа към БЧК изяснява, че това е по този начин, с цел да не се крадат и чупят табелите.

„ Избягваме да забраняваме, защото това незабавно става най-сладкото на хората”, прибавя той.

Вариант за ограничение на влизането във водата е и опасването на водоема с жив плет.

А заплахите са доста. Най-малката е, че водата в доста от неохраняваните водоеми е нечиста и не става за къпане. Дъната им постоянно са тинести и неравни.

Водоемът в „ Дружба” в столицата е добър образец в това отношение. Той се е формирал в изоставена кариера. Така дълбочината доста внезапно се усилва. На дъното има водорасли, клони и изоставени уреди, в които плуващият може да се закачи или оплете.

А поради слабата циркулация, водата е топла на повърхността, само че става доста студена на дребна дълбочина. Тази разлика в температурите, достигаща 20 и повече градуса по Целзий, може да докара до хипотермичен потрес на плуващия.

Спасителите поучават в случай че видите някой да се дави в неохраняван водоем да не влизате във водата, тъй като може да пострадате. Ако няма по какъв начин да подадете на давещия се клон, въже или някакъв различен предмет, с който да го изтеглите на брега, е най-добре да повикате помощ.

Обикновена бутилка от вода с съдържимост няколко литра, изпразнена на 2/3, пък може да послужи сполучливо като сурогат на избавителен пояс.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР