В разгара на летния сезон мнозина се подготвят за почивки

...
В разгара на летния сезон мнозина се подготвят за почивки
Коментари Харесай

Как да подготвим колата си за дълъг път

В разгара на летния сезон мнозина се приготвят за почивки и дълги пътувания. Все по-малко внимание обаче хората обръщат на своя автомобил. Какво би трябвало да знаем и за какви рискове да внимаваме?

Експертите поучават да създадем цялостна инспекция на колата. Важно е да заредим течност за чистачки, да проверим равнището на маслото, на охладителната система и климатика.

Когато тръгваме на път е добре да имаме авансово квалифициран проект и маршрут и да сме наясно къде може да спрем за отмора, тъй като умората е честа причина за пораждане на произшествия, споделя автоинструкторът Илко Цветков.

Що се отнася до планирането на разноските, то огромно перо е горивото. „ За да понижим разхода, може да изключваме климатика и да отваряме прозорците, до момента в който сме в обитаемо място. Извън него - вършим противоположното. За икономично ръководство отвън обитаемо място е добре да поддържаме непрекъсната скорост на огромна предавка. Когато спускаме надолнище на предавка, компютърът изключва притока на гориво и на процедура сме с нулев разход ", изяснява Цветков.

Летните гуми в горещите дни също способстват пестенето на гориво, а и са по-устойчиви при летен дъжд. Той пък прави настилката по-хлъзгава, когато се примеси с прахуляк и падащи листа и цветове от дървета.

Според специалиста поддържането на ниска скорост на автомагистрала е рисково. При висока скорост обаче трябвало нараснало внимание. Ако се пътува през нощта е изключително значимо къде да бъде погледът и към какво да насочваме вниманието си.

„ Хубаво е да се следи десният завършек на платното за придвижване. Тогава заплахата от заслепяване от фарове е по-малка и по-вероятно да видим някой пешеходец ", споделя автоинструкторът.

Но най-важното при дълъг път към почивката - без значение дали на море или планина, е спокойствието, даже и да попаднете в запушване.

Нова телевизия, „ Събуди се "

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР