В разгара на кампанията и последните седмици преди изборите на

...
В разгара на кампанията и последните седмици преди изборите на
Коментари Харесай

Георги Киряков пред Lupa.bg: Чакат ни нови избори догодина, а те са в полза на Радев

В разгара на акцията и последните седмици преди изборите на 2 октомври, потърсихме политолога Георги Киряков, с цел да даде позициите си за изявите на партиите, политическите кавги и гафовете на претендентите за власт. Експертът показа и своите прогнози за изборните резултати и възможните обединения в идващия парламент. 

- Г-н Киряков, предизборната акция към този момент ври и кипи. Виждате ли я по-агресивна спрямо предишния комплект от избори?

- Агресивна може да се назова, в случай че я наблюдавате като експерт, специалист, заинтригуван човек или група. Иначе оттатък това, хората се интересуват от други неща. Виждаме, че политиците се пробват да заловен дневния ред на обществото, в този момент по отношение на наводненията и макар че споделят, че инцидентно са ги хванали, не трябва да се съмняваме, че това е чиста пиар тактика и нищо повече. Няма инцидентни фотоси, на които някогашният министър председател Кирил Петков да е с фланелка на акцията. Няма такава инцидентна фотография. Това си е предумишлено търсене на резултат.

Това е от една страна е добре, тъй като се търси пулса на обществото – изгубен при започване на акцията и преди нея. Видя се в последните социологически изследвания какво вълнува хората и на какво наблягат  политиците. За разлика от други партии, които до края на акцията няма да бъдат съответни на това, което се случва и резултатът им ще бъде подобен, какъвто си го създадат в тази акция.

- Цялата тая история с ринещия тиня Кирил Петков с чистата фланелка и бели ръкавици, който бе посрещнат много неприветливо от хората в с. Богдан - това гаф на пиарите ли е за следващ път?

- Тук не става дума за гафове. Те нямат различен избор. От една страна – в случай че не отидат в бедстващите села, ще им кажат – ето вие не се интересувате от народа и от това, което се случва с народа.

Стоят си в офисите, вървят по градовете и се снимат с хора, по отношение на акцията, само че пък това, което се случва в наводненото село, не ги интересува. Затова политиците са в доста неприятна обстановка сега. Ако пък отидат, обвиняванията са– популисти са, единствено се се възползват от нещастието на хората, с цел да натрупат политически дивиденти, с цел да събират гласове, а не ги е грижа въобще...

- Каква друга би могла да е реакцията? Хората са омерзени, обезверени и уплашени и надали имат запас за национална обич.

- Хората гледат да оцеляват. Дали си омерзен или обезверен, всеки си преценя. Но хората желаят да оцелеят и в тази обстановка вършат най-простичкото нещо – стопират да се интересуват от всичко, което се случва към тях и се концентрират върху личния си живот.

Затова политиците имат една съществена задача сега – да отидат да видят какво ги интересува тъкмо в тази връзка хората, във връзка със личния им живот. В наводнените села хората желаят да бъдат изринати дворовете им от калта, която наводнението е внесло и метафорично в живота им. А политиците ги занимаваха с някакви пърформанси по центровете на някакви градове, имитираха срещи с инцидентни минувачи и гласоподаватели или срещи с гласоподаватели и членове, което е неуместно

Това постоянно е било неуместно в предизборна обстановка. Отиваш да се срещаш публично с хората, които са дали своят вот за теб, твоите деятели. И тук, предстоящо, попаднаха в клопката на обвиняванията в популизъм.

- Дайте някаква прогноза – дали в действителност ГЕРБ ще са първи на вота, а „ Промяната ” мъчно ще ги догони поради огромна разлика. Вижда се, че партията на Бойко Борисов настава съществено.

- Очакванията ми са да се случи нещо сходно на това, което стана на предходните три напълно пресни избора. За единия социолозите познаха – при първите избори познаха, че ГЕРБ ще са първи, само че не познаха разликата сред първия и втория. В другите два въобще не познаха, че ГЕРБ ще са първи, в противен случай, а разликата сред първия и втория беше огромна.

На вторите избори, когато Има Такъв Народ беше победител, разликата с ГЕРБ беше огромна. При третите – отново съгласно социологията, ГЕРБ бяха първа политическа мощ с огромна разлика от втория, а се оказа, че Политическа партия са с много по-добър резултат от ГЕРБ след изборите. Това е упованието ми и за тези избори – допустимо потретване, почетвъртване на към този момент забелязан, гледан резултат.

В момента споделят, че разликата сред ГЕРБ и втория ще е сериозна, може да се окаже не толкоз сериозна, а може да е доста по-малка. Склонен съм да мисля, че опцията ГЕРБ да завоюва тези избори е 90 %.

- Първото им място обаче отново ли няма да им донесе никакви дивиденти? Или виждате алтернатива за композиция ГЕРБ-ДПС-„ Възраждане ” да вземем за пример?

- Изключително малко евентуален сюжет. Най-вече поради обстоятелството, че ГЕРБ, ДСПС и „ Възраждане ” може да нямат 121 депутати и да е нужна четвърта мощ, както стана с ПП-БСП-ДБ и Има Такъв Народ.

Т.е.оценявам опцията да се сформира държавно управление с 3 партии на доста дребен % - към 30 %.

- Тоест предходната коалиция може да се повтори?

- И това също е малко евентуално. Представете си, че Има Такъв Народ не попадне в Народното събрание, да вземем за пример. На тях също ще им би трябвало някоя огромна партия, тъй като те с „ Възраждане ” няма да създадат коалиция. Между другото се колебая, че и ГЕРБ ще си разреши сходен вид. Дори за златен пръст.

- Да, тъй като това значи да се зачеркнат за едни избори, като си лепнат щампа, която ги изхвърля зад борда на прогресивните десни партии.

- Ще има доста разочаровани, в случай че се случи такова нещо.

99 % съм сигурен, че обстановката ще се развие като при предходни избори и няма да може да се сформира държавно управление. Парламентът ще има къс живот и ще се върви към нови избори, което наблягам дебело, е в интерес на Радев. Защото Радев ще продължи да ръководи страната без контрола на Народното събрание, без контрола на партиите в Народното събрание.

Няма да има съпротива, няма ръководещи - т.е. ръководството ще е без никаква конкуренция на терена.

- Извън проруските линии, които се прокарват по линия на „ Газпром ”, какъв интерес има Румен Радев да се провали с гръм и тропот в това комплицирано време и от воин на българите да се трансформира в най-мразения политик?

Той към този момент стартира да се трансформира в подобен, тъй като съумя в границите на няколко месеца, да подхлъзне една част от хората, които го поддържаха на площада при митингите. Направо си ги изпързаля, казано с жаргонната дума. Какъв залог има президентът? Него не го интересува, той си завоюва втория петгодишен мандат. Оттук нататък по Конституция той няма право да се кандидатира за трети мандат.

Ако пък предприеме по-радикални дейности, което е доста малко евентуално – да вкара изключителни обстановка, в която да ръководи с изключителни компетенции и да се тръгне към някакъв вид президентска република. Което, отново дублирам, е доста малко евентуален сюжет. Той няма да има потребност от какъвто и да е имидж и престиж и ще разчита напълно на силови структури, т.е. на диктатурата и цензура. Няма да го интересува мнението на народа.

- А Има Такъв Народ? Наистина ли ще се сгромолясат дотолкоз, че да не влязат в Народното събрание? След като са били първа политическа мощ...

- Има голяма възможност да не влязат в Народното събрание – социологията също го демонстрира. Дават ги на кантар, обаче съгласно мен, разочарованието от дейностите на Слави Трифонов е доста огромно. Голяма част от хората гласоподаваха за него, с цел да промени нещата, с цел да се задейства изчегъртването на ГЕРБ от властта. Но с държанието си, Слави Трифонов, тъй като Има Такъв Народ са напълно функционалност на това, което се лее от екрана от него, гласоподаваха за този същия човек, с цел да изчегърта ГЕРБ. А той изчегъртва себе си и личните си хрумвания.

- Но ГЕРБ не просто не са изчегъртани. Кампанията им носи голямо самочувствие, хиперактивни са, безапелационни даже за избрана част от народа и са се устремили отново към първото място. А Борисов не мисли да се отдръпна.

- В случая не е от голяма важност дали ще се отдръпна или не. Той си има някаква поддръжка, която продължава да е задоволително огромна, че да го прави първа политическа мощ. Проблемът е, че въздействието им не понижава с времето, а партиите на статуквото, в което влизат и ГЕРБ и Движение за права и свободи, сега преобладават политическите настройки на българите.               

- Ако се завърти остарелият циничен кръг и ръководство не може да се сглоби даже на последващи избори след октомври, допускате ли компромисен вид, при който към остарялата коалиция без Има Такъв Народ да се включи и ГЕРБ?

- Няма подобен вид. Тук съм 100 % сигурен, че подобен вид няма да настъпи. Борисов им оферираше няколко пъти в предходни парламенти,  несъмнено, лицемерно, без предпочитание да извършва какъвто и да е ангажимент в тая посока, депутати от личната си парламентарна група като пешки да поддържат останалите на власт. Дори знаейки, че няма да го направи и знаейки, че прави пленник цялата коалиция на себе си, което несъмнено, че при предстоящ опит за държавно управление с ГЕРБ, то ще бъде обречено на бърз неуспех.

Няма по какъв начин да стане. Тук зависи какъв брой партии ще влязат в идващия парламент – 6,7 или 8, както дават някои социолози. От това ще зависи съставянето на болшинство или невъзможността за сформиране на болшинство. Дори да са 8 и да има благоприятни условия да се сформира 4 плюс една или 3 плюс 2 партии с някакви поддържа е без значение, отново няма да е устойчиво това ръководство.  Видяхме какво се случи напълно неотдавна, имаме свеж спомен от обединяването на 4 партии, две от които деструктивни.

- Но Българска социалистическа партия отново биха взели участие със същите сътрудници в нова коалиция и евентуално по този начин ще стане.

- Да, те съумяха да си оставят отворени малки врати и опция да се върнат обратно, до момента в който Има Такъв Народ затръшнаха всички вероятни порти и подпалиха всички вероятни мостове към който и да е евентуален сътрудник.

  

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР