В разгара на извънредното положение ВМРО започна борба с фалшивите

...
В разгара на извънредното положение ВМРО започна борба с фалшивите
Коментари Харесай

ВМРО поиска затвор за фалшиви новини и затваряне на сайтове

В разгара на изключителното състояние Вътрешна македонска революционна организация стартира битка с подправените вести. Партията на вицепремиера Красимир Каракачанов изиска при тиражиране на подправени вести да се постанова затваряне на уеб сайтове, затвор до 3 години за притежателя и имуществена глоба от 500 до 2 000 лв.. Това наказване ще се постанова за притежателя на домейн с текст без създател, които “разпространява на дезинформация в интернет среда “.

Предложенията им са тези промени да работят дълготрайно, а освен по време на изключителното състояние.

Депутати от Вътрешна македонска революционна организация са внесли промени в Закона за радиото и малкия екран. Те са дали и формулировка на “дезинформация в интеренет среда “. Това е “разпространение посредством обществени мрежи, интернет уеб сайтове, или по различен метод в интернет средата посредством интернет страници налични от територията на Република България на обява, която съдържа погрешна информация, засягаща физически или юридически лица “.

Не е ясно по какъв начин това се разграничава от дефинициите за клеветата, която може да доведи до наказателно дело от частен темперамент по просба на потърпевшото лице. В това дело прокуратурата не взе участие. Текст в закона сигурно ще докара до усилване на контрола върху българските медии посредством прокуратурата, а смисълът не е изключително явен. Сега в Наказателен кодекс има текст за предизвикателство на суматоха в обществото посредством разпрострянване на погрешна информация, за което се поставя 5 години затвор.

Вътрешна македонска революционна организация желае още Съветът за електронни медии да получи нови пълномощия за “надзор за попречване и ограничение на дезинформация в интернет средата “. Ако в някой уебсайт е оповестена “дезинформация “, съветът ще би трябвало да разпорежда събаряне на информацията.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР