В разгара на есента и в очакване на зимните месеци

...
В разгара на есента и в очакване на зимните месеци
Коментари Харесай

Как да постигнем бляскава кожа през зимата в няколко прости стъпки

В разгара на есента и в очакване на зимните месеци все по-актуална става тематиката за грижата за кожата през този интервал от годината. Навън става все по-студено, снегът и вятърът дебнат зад ъгъла, а кожата ни въобще не обича напрежението и провокациите. В допълнение към ниските температури на открито, високите градуси в затоплените пространства могат да напрaвят кожата суха, раздразнена и повяхнала. Сухата кожа нормално създава по-малко количество себум, който играе значима роля в защитните ѝ функционалности и неминуемо  води до нарушение на салдото в нея.

И по този начин – както всяка зима сменяме облеклата в дрешника си, има няколко значими стъпки в ежедневната ни рутина , които би трябвало да променим и да съблюдаваме, с цел да поддържаме кожата си здрава , макар агресивното влияние на студа.  Специалистите поучават измивните гелове да се заменят с кремообразни артикули, да се употребяват нежни ексфолианти, които да подкрепят по-бързото възобновяване на кожата и да не се подценяват хидратиращите артикули, като не би трябвало да забравяме, че кожата в региона на устните и ръцете също страда. И защото зимата по нашите географски ширини върви ръка за ръка със снега, а той е обичан на скиорите, не би трябвало да забравяме какъв брой подла може да бъде за кожата ни комбинацията сняг и слънце. Снежинките работят като самобитни лещи, отразяват ултравиолетовите лъчи и кожата елементарно изгаря. Нанасянето на слънцезащитни артикули е безусловно наложителна и неизменима част от оборудването на всеки фен на зимните спортове.

Зимата въздейства неподходящо и върху някои хронични кожни болести, каквото е акнето. При него се следи по този начин нареченото сезонно обостряне. То се дължи на по-ускореното възобновяване на кафези, нарушената себумна продукция, което основава удобна среда за развиването на някои бактерии. При тези пациенти е желателно агерсивните артикули в битката с акнето да бъдат сменени с по-нежни такива, с цел да бъде по-плавна акомодацията на кожата към климатичните провокации.

И въпреки всичко есенно-зимния сезон не носи единствено негативи за нашата кожа. Напротив! Студените месеци са най-подходящи да включим в рутината си някои артикули, които станаха безспорни любимци на дамите през последната година.

Защо кожата ни също се нуждае от витамин C и по какъв начин ретинолът се трансформира от едно от най-древните медикаменти в битката с акнето в най-мощния антиейдж артикул?

Това са част от най-често задаваните въпроси към експертите.  Ретинолът е дериват на витамин А, член на фамилията на ретиноидите, а студените месеци са най-благоприятни за използването му, заради по-кратките часове на деня и по-слабото слънцегреене. Той подтиква обновяването на клетките в кожата, а това го прави отличник в битката с фините бръчки.

Витамин C е другата загадка съставна част в рецептата за блестяща кожа с постоянен загар през зимата. То е един от най-мощните  антиоксиданти, които пазят кожата от нездравословните въздействия на токсините в заобикалящата ни среда. Предпазва я от вредите на слънцето, бори се с хиперпигментните петна, има способността да неутрализира  свободните радикали, които се натрупват в кожата ни вследствие на замърсяването на въздуха.

Един различен фактор, тютюнопушенето да вземем за пример, е обвързвано с обособяване на отрови вследствие на процесите на горене, които се натрупват в кожата и предизвикват преждевременното ѝ стареене, заради нарушаването на салдото в синтезата на колагеновите и еластични влакна в нея. Резултатът е появяването на фини линии,  изключително в региона на устните. Вредните вещества, които се съдържат в цигарения пушек вършат кожата повяхнала и сива. Но пък за тази пълнолетна група хора към този момент са налични така наречен различни артикули, при които липсва развой на горене и няма пушек, като устройствата за нагряване на тютюн и електронните цигари (известни още като вейп).  Според наличните последни изследвания и наблюдения, неналичието на развой на горене при тях се свързва със доста по-ниски концентрации на нездравословни вещества спрямо токсините в дима от общоприетите цигари. Поради това данните също по този начин демонстрират, че при тях вредите върху здравето, респективно върху кожата, са по-малки.

Зимата е сложен интервал за всички, само че блестящата и здрава кожа през тези месеци не е мит. Правилната формула е индивидулен метод към всеки пациент, професионална диагностика на кожата и основаване на дълготрайна стратегия за нейната грижа. Това е и обичан сезон за по-инвазивните апаратни  процедури,  които целят възобновяване на кожата, изтриване на фини бръчки, пори и белези от акне. Така да вземем за пример, фракционирания CO2 лазер, IPL апаратите, химическите пилинги и въобще всички ресърфисинг процедури могат да създадат кожата ни по-млада, здрава, с постоянен загар и искра, стига да се доверим на верните експерти.

Да бъдем очарователни през зимата от дълго време не е задача невъзможна, просто изисква сериозна грижа и внимание!

 Нашият създател: доктор Илиана Георгиева

Илиана Георгиева е доктор по дераматология с богат опит в региона на клиничната и естетичната дерматология. Професионалните ѝ ползи засягат инжекционните процедури и лазерното подмладяване на кожата. В момента работи в естетична клиника Dr. Denkova Dermatology. Занимава се с диагностика и лекуване на разнообразни болести на кожата. Притежава публична тапия по дерматоскопия от Италия, както и документи за работа с енергийно-базирани устройства, също от Италия, слагане на дермални филъри и ботокс.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР