В рамките само на 24 часа главният прокурор Сотир Цацаров

...
В рамките само на 24 часа главният прокурор Сотир Цацаров
Коментари Харесай

Манолова: Купуват се ромски гласове. Прокуратурата: Дайте доказателства

В рамките единствено на 24 часа основният прокурор Сотир Цацаров отговори на сигнала на щаба на Мая Манолова, че в ромските квартали на София са купувани гласове на 27 октомври в интерес на ръководещата партия и нейния претендент госпожа Йорданка Фандъкова. От отговора се схваща, че е дребна вероятността да бъде хваната от полицията на място покупко-продажбата на гласове, без значение в чия изгода.

" В подадения от вас сигнал липсват каквито и да е съответни изказвания за осъществени закононарушения срещу политическите права на жителите, с изключение на общото умозаключение за " невиждано пазаруване на гласове " в изборни секции, за които сте приложили резултатите от първия тур на изборите ", този е акцентът в пространния отговор на основният прокурор, публикуван през днешния ден.

Ден по-рано издигнатата от предприемчив комитет като самостоятелен претендент за кмет на София и подкрепена от Българска социалистическа партия Мая Манолова

Сигналът, подписан от ръководителя на инициативния комитет на Мая Манолова, е изпратен в сряда - на 30 октомври, до основния прокурор, вътрешния министър Младен Маринов и ЦИК. В него се твърди, че пазаруването на гласове е станало в кварталите с преобладаващо ромско население Филиповци, Красна поляна, Люлин, Слатина. Към сигнала има приложение с протоколи от секциите. И се желае от прокуратурата и правоохранителните органи пазаруването на гласове да бъде предотвратено на балотажа в неделя.

" Настоятелно апелирам - написа в сигнала - да организирате изключително дежурство на всички прокурори и проверяващи служители на реда, които не са в позволен отпуск, персонално да участват със служебни и персонални коли в ромските квартали в посочените секции от 7 до 20 часа, с цел да установяват пазаруването на гласове, което се готви навсякъде, след което да образуват инспекции и наказателни производства против причинителите, подбудителите и помагачите ".

В отговора Цацаров изяснява, че организацията на работата на прокуратурата и правоохранителните органи при осъществяване на избори е регламентирана в особено напътствие, издадено от основния прокурор. Със взаимна заповед на основния прокурор, вътрешния министър и ръководителя на ДАНС работи Национално междуведомствено звено, което обезпечава взаимодесйтвието сред тух и обмена на информация с ЦИК. По силата на тази заповед работят регионални звена във всеки регионален град и в столицата. В предизборния ден в окръжните и районните прокуратура работят дежурни прокурори, а в деня на из, борите дежурството съответствува с началото на изборния ден и завършва час откакто ЦИК разгласи приключването му.

След подробното изложение на организацията на работата, в отговора на Цацаров не е спестено подозрението, че сигналът на щаба на Манолова не подхожда на закони и пълномощия на прокуратурата:
" Без да разясня сходството на настояването ви (цитирано нагоре - бел. ред.) с настоящите закони и пълномощия на прокуратурата, ви убеждавам, че тези пълномощия ще бъдат осъществени при прецизно съблюдаване на Наказателно-процесуалния кодекс, Изборния кодекс и Закона за правосъдната власт ".

Ден преди преди подаването на сигнала издигнатата от предприемчив комитет като самостоятелен претендент за кмет на София и подкрепена от Българска социалистическа партия Мая Манолова сподели пред БиТиВи изборни протоколи, в които гласовете за Фандъкова в ромските секции надвишават в пъти тези за останалите претенденти, а съответно за Манолова - десетократно в някои секции. Тепърва ще се види дали след декларираната в сряда вечер от нея персонална поддръжка за митинга на цивилен организации против избора на Иван Гешев за основен прокурор, прогнозите за вероятен възникващ негативизъм към нейните сигнали от трите институции, към които са отправени, са основателни.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Местни избори 2019 (374)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР