В рамките на три дни втори легендарен спортист на Норвегия

...
В рамките на три дни втори легендарен спортист на Норвегия
Коментари Харесай

Легендата на ски бягането Марит Бьорген обяви края на кариерата си

В рамките на три дни втори именит състезател на Норвегия разгласи края на своята кариерта. След като при започване на седмицата това направи Краля на биатлона Оле Ейнар Бьорндален, именитата ски бегачка Марит Бьорген също разгласи, че стопира. 38-годишната състезателка се отдръпва след 19 години в Световната купа.

" Чувствам, че към този момент нямам същата мотивация, с цел да продължа със 100% за още един сезон. Затова се отдръпвам с ясното схващане, че съм дала всичко от себе си ", сподели Бьорген пред NRK.

В популярната си кариера Бьорген завоюва 114 пъти в 303 старта от Световната купа, Тур де ски и северните дисцилини. Норвежката е най-успешната състезателка в ски бягането, а също така държи безспорните върхове в историята на този спорт по брой на победи.

Бьорген завоюва четири пъти Световната купа в ски бягането, пет пъти дребната купа в спринта и три пъти тази в отдалечените стартове. Норвежката се потвърди като най-универсалната ски бегачка, способна да печели в спринтовете, щафетите, както и маратонските стартове на 30 километра. Бьорген реализира триумфи и в скиатлона (съчетание на типичен и свободен стил).

На зимните олимпийски игри в Пьонгчанг тя завоюва цялостен комплект медали – злато в щафетата 4х5 км и на 30 км типичен жанр, сребро в скиатлона, както и бронзови оценки на 10 км свободен жанр и отборния спринт.

Бьорген стана най-успешният играч на зимни олимпийски игри след Пьонгчанг, като има 15 медала (осем златни) против името си. Тя изпревари с два медала Оле Ейнар Бьорндален и с три друга легенда в ски бягането Бьорн Дели.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР