В рамките на специализирана полицейска операция за противодействие на престъпленията

...
В рамките на специализирана полицейска операция за противодействие на престъпленията
Коментари Харесай

Полицията спипа купувачи на гласове в Ихтиман и Видин - лихварка и търговци на накити |

В рамките на профилирана полицейска интервенция за противопоставяне на закононарушенията против изборните права на жителите и нарушавания на изборното законодателство, през вчерашния ден е арестувана жителка на Ихтиман, осъществявала противозаконна лихварска активност .

Полицейските дейности били подхванати от чиновници на Криминална полиция в ОДМВР-София и РУ-Ихтиман за осъществяване на инспекция по получена информация.

В хода на акцията бил тестван частен адрес в Ихтиман, където под легло в спалнята са открити и конфискувани 10 персонални карти, шест банкови карти на поданици на града, трудова брошура, бележник с изписани имена с вписани разнообразни суми против всяко от тях и тефтерче с други документи. Обитателката на адреса е арестувана за период до 24 часа и по случая е формирано досъдебно произвеждане за закононарушение по член 252 от Наказателен кодекс. В хода на първичните дейности по следствието е открито, че поставяйки своите „ клиенти " в изискванията на цялостна взаимозависимост, 40-годишната жена е оказвала напън върху тях да упражнят правото си на глас за избрана политическа партия. Това удостоверили в снетите им сведения и всички притежатели на откритите персонални карти.

Основната скица, прилагана от арестуваната при реализиране на незаконната й активност, била, при заемането на парични суми да задържа като залог персоналните и банковите карти на потърсилите я за финансова помощ жители. Разпореждайки се с постъпленията по дебитните карти на своите длъжници, тя манипулирала свободния им избор на предходните парламентарни избори, акцентирайки им кой номер на бюлетина да изберат, като в подмяна опрощавала лихвата за един месец. Сред пострадалите е открит и възрастен неин родственик, подложен в изискванията на беззащитност и взаимозависимост, както финансова, по този начин и във връзка с главното му право да гласоподава по личен избор и воля.

Материалите по делото са докладвани в Софийска окръжна прокуратура за утвърждение и отделянето на част от тях по преценка с оглед образуването и на второ досъдебно произвеждане – за закононарушение срещу политическите права на жителите.

Полицията във Видин пък хвана двама мъже заподозряни в пазаруване на гласове - търгували със златни украшения, тютюневи произведения без бандерол и облекла, брандирани с лого на известни търговски марки.

В частния парцел на единия мъж в село Арчар полицията намира тетрадки със описи от имена и парични суми изписани против всяко име, 15 000 лв. и златни украшения. 

Отделна акция във видински хранителен магазин в кв. " Нов път ", полицията открива още тетрадки със описи на хора и съответни суми, както и 1035 лв.. На същата улица в частен парцел, служителите на реда още веднъж откриват сходна тетрадка, кутии цигари без бандерол и 137 тениски и суичъри, брандирани с известни марки. 

Във видинското полицейско ръководство са формирани две досъдебни производства. 

Междувременно тази заран стартира и полицейска акция в община Бяла Слатина. Местната полиция и жандармерия организира интервенция за превенция купуването на гласова. 

Превантивните дейности на полицията в община Бяла Слатина са част от профилираната полицейска интервенция в цялата страна, разпоредена от основния секретар на Министерство на вътрешните работи Петър Тодоров.

Подобни акции ще бъдат извършени във всички общини на територията на област Враца.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР