В рамките на седмица близо 1300 украински граждани са били

...
В рамките на седмица близо 1300 украински граждани са били
Коментари Харесай

Повечето работодатели са готови да наемат украинци веднага

В рамките на седмица близо 1300 украински жители са били съветвани от Агенцията по заетостта. 976 от тях, настанени в разнообразни обекти в страната, са били посетени на място от особено основаните за задачата мобилни екипи. Над 300 са потърсили информация за работа в бюрата по труда в страната. В териториалния обсег на районните служби по заетостта София, Бургас, Варна, Ловеч, Монтана, Пловдив, Русе, Благоевград и Хасково специалистите от бюрата по труда са провеили съвещания на място и 94 срещи на мобилните екипи с интересуващи се от работа жители на Украйна.

Украинските жители са били осведомени с активността на Агенцията по заетостта като публичен медиатор на пазара на труда. Голяма част от тях обаче към момента се ориентират в избора си на статут за престояване. Екипите на Агенцията по заетостта са дали поредност от осведомителни материали на съветски и украински език – за запознаване със статута на краткотрайна протекция, за достъпа до пазара на труда в България и услугите на Агенцията по заетостта, за изискванията на живот и труд в България, за разнообразни обществени услуги и други потребни източници на информация. Предоставен е бил и QR код за попълване на електронния формуляр за изследване настройките на украинските жители за започване на работа.

Информацията, получена от анкетите сочи, че 65% от украинските жители са с висше обучение, а 32% - със приблизително. Най-често те имат специалност в областта на туризма и търговията. Много от въпросите на консултациите са били свързани с опциите децата да посещават детска градина и учебно заведение. Споделена е била и потребността от преподаватели по български език. Обобщената информация и резултати от получените анкети могат да бъдат открити на уеб страницата на Агенцията по заетостта, в раздел „ Възможности за работа на украински жители ”.

До момента 208 работодатели са потърсили услугите на Агенция по заетостта, с цел да разгласят 1378 свободни работни места, включително и за украински жители – най-вече в региона на информатиката и компютърните науки, информационната и компютърната техника, машинно инженерство, туризъм и други Над 60% от представителите на бизнеса са декларирали, че са подготвени да обезпечат непрекъсната претовареност на наетите лица. Анкетите за идващите от Украйна и работодателите, както и резултатите от тях, са качени на уеб страницата на организацията, в раздел „ Възможности за работа на украински жители ”. Там се разгласява навреме и информация за всички услуги, които Агенция по заетостта дава на украинските жители.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР