В рамките на прокурорската проверка на къщите за гости, строени

...
В рамките на прокурорската проверка на къщите за гости, строени
Коментари Харесай

Прокуратурата разследва Румен Порожанов и фонд Земеделие покрай къщите за гости

В рамките на прокурорската инспекция на къщите за посетители, строени с европейско финансиране, е проверяван и министърът на земеделието Румен Порожанов. Това излиза наяве от прессъобщение на прокуратурата, в което категорично се прецизира, че обект на инспекция, с изключение на самите планове, са и дейности на длъжностни лица от Министерството и на Държавния фонд " Земеделие ".
Проверката би трябвало да откри дали има измами в работата на министъра и Държавния фонд " Земеделие ". От 2013 година до 2018 година Порожанов е бил както началник на фонда, по този начин и министър. Докато е бил отпред на фонда са подписани доста планове за еврокъщи за посетители, финансирани от Европа.
" В инкриминирания интервал той е началник, началник и какъвто желаете, преценете, на Държавна фирма " Земеделие ”, надлежно е редно да бъде проверявано дали е осъществил законово своите пълномощия или не ги е осъществил ”, съобщи зам.-главният прокурор Иван Гешев.
Порожанов изясни пред bTV, че по негово време всичко по програмата с еврокъщите към този момент е било контрактувано. До момента министърът не е викан за разпит в прокуратурата.
По мотив изказвания на министъра на земеделието Румен Порожанов, свързани с " разпоредени 100-процентови инспекции на къщите за посетители " и постъпили запитвания от медии в тази връзка, от държавното обвиняване прецизираха, че инспекцията, разпоредена от основния прокурор на 23 април, е предоставена на органите на Министерство на вътрешните работи и не се реализира взаимно с Министерство на земеделието, храните и горите, нито с Държавен фонд „ Земеделие “.
" Явно някой се е объркал и по тази причина трябваше да разсеем объркването ", сподели зам. основният прокурор Иван Гешев. Нейният предмет, напомнят от прокуратурата, обгръща – с изключение на къщите за посетители, и работата на тези държавни органи по стратегиите, финансирани от Европейския съюз.
" Ние ревизираме безусловно всички, които имат отношение към тези къщи за посетители, и ако установяваме отговорни длъжностни лица, няма спънка да бъде ангажирана наказателна отговорност и на държавни чиновници, без значение от техния сан – дали са някогашни, сегашни... ", беше коментарът на Гешев, който даде обещание прокуратурата да стигне до всеки извършител, без значение от позицията му.
Служители на Държавна фирма " Земеделие " са на прокурорски прицел и по друго следствие по стратегиите за развиване на селските региони и преработка за лозя. Заради това следствие през вчерашния ден имаше обиски в пет български града. За участниците в схемата Иван Гешев изясни:
" Фирмите, които са кандидатствали по тези стратегии, официално не са били свързани с действителните притежатели, само че всичките са родственици, чиновници, деца на чиновници, свързани, да го назовем, с бизнес империята " Карнобат ".
Осем са упрекнатите за корист с евроредства. Благодарение на прокуратурана от целените над 18 милиона лв. за асимилиране, взели единствено 5. Но защото цялата сума е утвърдена от специалистите на Държавен фонд " Земеделие ", Гешев предизвести:
" Дали са съдействали, дали е имало чадър, дали е имало някакви други нерегламентирани, да ги назовем, взаимоотношения, е обект на инспекция и при положение на събиране на доказателства ще бъдат привлечени към наказателна отговорност ".
Двама от новата група на Стайков, който по друго обвиняване е водач на незаконна група за пране на пари и данъчни престъления, са отвън страната, само че това не тормози заместника на Сотир Цацаров. " Както виждате, прибираме обвинени и подсъдими от целия свят ".
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР