В рамките на по-малко от два месеца, откакто Илон Мъск

...
В рамките на по-малко от два месеца, откакто Илон Мъск
Коментари Харесай

Заигравката на Мъск с Twitter срива акциите на Tesla

В рамките на по-малко от два месеца, откогато Илон Мъск купи Twitter на 27 октомври и се разгласи за едноличен началник на компанията, акциите на водача на пазара на електрически транспортни средства Tesla са спаднали с 28%, оповестява CNBC. Само за този вторник компанията е изгубила 4% от цената на акциите си, което Това накара най-големия акционер на дребно в компанията Лео Когуан, който е милиардер и създател на компанията за ИТ услуги SHI International, да призове борда на компанията да " извърши шокова терапия за възкръсване " посредством назад изкупуване на акции.

За съпоставяне, през този интервал други огромни производители на коли като Ford, GM и Volkswagen означават лек растеж.
 

Мъск продаде дялове от Tesla на стойност милиарди долари, с цел да финансира поглъщането на Twitter. Откакто пое компанията обаче той постоянно разгласява туитове, ориентирани към центристки и леви политически полезности. Самите им последователи той дефинира като хора с " вирус на съзнанието ". Позициите на Мъск провокираха рецензии от страна на Белия дом и някогашния шеф на Централно разузнавателно управление на САЩ Джон О. Бренан. Кристин Хъл, създател на Nia Impact Capital и акционер в Tesla, даже написа в Twitter: " Толкова доста проблеми с марката Tesla, когато бордът не може да обуздае основния изпълнителен шеф ".

Икономическите условия и застаряващата продуктова гама също способстват за срутва на акциите на Tesla. Компанията, да вземем за пример, забави всеобщото произвеждане на своя въодушевен от научната фантастика трапецовиден пикап - Cybertruck. Дизайнът беше показан още през 2019 година, като тогава упованията бяха старт на производството му да бъде даден през 2021 година

Миналия месец компанията организира събитие в завода си за акумулатори в Невада, с цел да означи началото на доставките на своя напълно електрически тежкотоварен камион Semi. Там бяха всички изпълнителни шефове на Tesla, измежду които и Илон Мъск, само че никой от тях не загатна нито дума за необятно рекламираната по-рано технология за самоуправление, нито за гаранцията за пробег от един милион километра, нито за индустриалните количества.

В добавка, Tesla е обект на отрицателни реакции поради дългогодишното закъснение на даването на технологията за самоуправление посредством софтуерни актуализации на колите на своите клиенти. Броят на делата по тази линия в Съединени американски щати пораства и доста хора към този момент желаят да си получат назад парите, а не актуализациите.

Към днешна дата Tesla продава своите системи за подкрепяне на лидера като Autopilot, Enhanced Autopilot и Full Self-Driving ability в Съединени американски щати, само че нито една от тях не прави нейните електрически автомобили задоволително безвредни, с цел да могат да се движат без човек зад кормилото, който да следи пътя и да извършва задания по ръководството от самото начало. Заради това компанията към този момент е разследвана и за подправена реклама към тези системи.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР