В рамките на многочасово обсъждане на обединените две искания и

...
В рамките на многочасово обсъждане на обединените две искания и
Коментари Харесай

Какво отговори Гешев на Йорданова

В рамките на многочасово разискване на обединените две претенции и общо 13 точки за предварителното му събаряне, Иван Гешев през днешния ден първо отговори на четири обвинявания от някогашния министър Янаки Стоилов.

Всичко това стана в границите на Пленум на Висш съдебен съвет - единственият орган, който може да избира и надлежно да " смъква " основния прокурор. И в който правдиво през днешния ден го опазиха представителите на Прокурорската гилдия и предстоящо - някои от Съдийската, които са част от монолитното болшинство във Висш съдебен съвет.

Следобед пристигна ред и на 9 точки, които внесе Надежда Йорданова като учредения - съгласно нея - за импийчмънт.

1. Първото искане ба за прословутия туит на Гешев - от 11 юли 2020 година - деня след огромния пердах зад колоните на Министерски съвет от страна на полицията.

Там от името на прокуратурата той написа, че " прокуратурата поддържа закносъобразните дейности на Министерство на вътрешните работи против платените агитки на Черепа и други олигарси " и впрочем престъпно порявени.

„ Основният проблем е точно демонстрацията на преднамереност, на заключения и изводи, без да е осъществено дейно, всестранно и цялостно следствие “, сподели Йорданова.

Въпрос е - по какъв начин такова изявление от основния ще повлияе на самостоятелното мнение на прокурорите, които проверяват след това преписките за полицейско принуждение.

Веднага членовете на прокурорската гилдия и самият Гешев отвърнаха - че видеата с побоищата са излезли 6 месеца по-късно.

" Вие ми вменявате виновност, че аз не съм планувал, че ще излязат фрагменти на полицейско принуждение. Извинявайте, но аз такива пълномощия нямам в това число и такива ментални качества ", сподели обвинител №1.

А Георги Кузманов зададе въпрос - по какъв начин Йорданова свързва " тези думи с това деяние ", т.е - Гешев си писал по прнцип, надали не няма общо с багра.

Огнян Дамянов искрено се подигра, като на въпроса на вносителя – по какъв начин туитът на Гешев е повлиял на наблюдаващите прокурори по делата за полицейско принуждение, изиска Надежда Йорданова да даде номера, дати и преписки, в които прокурорите са съобщили, че Главния по този метод им е указал по какъв начин да вземат решение преписките.

Друго забавно - откакто едно от основанията по-рано денем бе - събаряне на Гешев поради изнасянето обществено на СРС-та по незапочнали каузи, Гешев още веднъж и персонално прочете диалог на Васил Божков.

„ Ако не им бях налял 10-15 000... “, цитира той записани думи на предприемача, който е в Дубай.

Това - във връзка протестиращите. Мнозинстото с наслада разиска - дали за хора става въпрос, дали за пари... Ама пък 10 000 - 15 000 души щели да се виждат.

Надежда Йорданова обаче отвърна с нещо забавно: че туитът на Гешев е от 11 юли, а чак на 14 юли са обнародвани диалозите, засечени посредством СРС на Божков, който дава обещание, че е „ налял 10-15 000 “. А пък разрешението на прокурор да се обнародват е от дата 13-и.

Тук Атанаска Дишева попита Гешев – като не се среща със СРС и данни от настоящи следствия и не е началник на прокуроите – по какъв начин по този начин е знаел.

Главният прокурор вкара забележителния мотив - че е бил на мачове и че може да разграничи агитките " на ЦСКА " (това акцентира изрично) и че " множеството мъже тука могат да създадат разлика кои агитки са били ".

На това - както хем не е директен началник на цялата прокуратура, хем тя не е централизирана, хем не чете следствия, Боян Магдалинчв взе думата:

„ Главният прокурор не е обикновена фигура! “, сподели той.

Така в действителност разясни, че " неелементарният " основен прокурор научавал неща по работа - и даже един път Магдалинчев персонално бил свидтел на това.

2. Сред по-леките за " отиграване топки " бе обвиненито, че Гешев е бездействал, откакто Европарламентът отхвърли да смъкна имунитета на Елена Йончева, въпреки и по искане на Сотир Цацаров.

Евродепутатите одобриха, че тя е жертва на политически стимулирано наказателно гонене. Мотивите на Йорданова: бездействието на основния прокурор Иван Гешев по въпроса в интервала след встъпването му.

Самият Гешев иронично подхърли, че не е наблюдаващ прокурор по това дело, и Надежда Йорданова не била такава - по какъв начин да знаят и двамата какво има по делото.

„ Ако не бях изготвил някакво искане – да вземем за пример за снемане на народен представител от Народно събрание, щях да бъда упрекнат в безучастие. А в този момент сега – за какво не съм отдръпнал искане, импортирано от различен основен прокурор?! "

Гешев продължи с ирониите:

" Моите интелектуални спобосности не са с подобен размер като на някои други представители на Министерството на правораздаването и по тази причина не мога да осмисля своята отговорност. "

Той уточни, че не му е известна нормативната база, която го задължава - в какъв период да отдръпна искане до Европйския парламнт и въз основата на какво. Да му я кажели – с цел да му е ясно какво е нарушил (последното е неоспорим факт, б.а.).

Кадровиците интензивно заобиколиха тематиката – по какъв начин решението на Екологичен потенциал би могло да въздейства на престижа на българската прокуратура, а подчертаваха единствено върху това – в кой закон и къде написа, че прокуратурата ни би трябвало да реагира на решения на европарламента.

3. Следващата тематика бе осъждането на България от Европейски съд по правата на човека по делото " Баневи против България ". То към този момент е за изявления съответно на Гешев, за които Страсбург одобри, че нарушават презумпцията за невиновност на подсъдимите. Но в качеството му на зам.-главен прокурор. Както и по предната точка - бе напомнено, че Висш съдебен съвет одобри да се разискват единствено неща, след мандата на основния прокурор.

Йорданова обаче уточни, че към този момент като основен прокурор той " не е взел нито отношение, нито съответни ограничения, които да подкажат, че Прокуратурата се придържа към високи стандарти, с цел да поддържа презумпцията на невиновност ".

Напротив - Гешев сподели, че първо - негови бездействия не може да се разискват като искане за оставка, и прочете скорострелно, че са направени работни групи в Прокуратура на Република България, които да разискват решенията на Европейски съд по правата на човека и други ограничения.

След което се зае с персонални нападки, наричайки всичко против него " тези негодни обвинявания, неспособни да произведат правни резултати... "

Повтори и остарялата теза - щом му се търси отговорност, отъкде единстено може да идва това:

" След Божков, Бобоков отидохме и на Баневи. Виждам интереса на Министерството на правораздаването към тези хора, към техния кръг. Разбирам силата, която влага Министерството на правораздаването за отбрана на техните права и ползи. Сигурен съм, че влага същата за отбрана на правата на всички бъгарски жители, нищо че споделят че тези тъкмо хора разполагат с доста парични средства.

Това искане в този неспособен вид се дължи може би на личния състав на Министерство на правосъдието, който няма задоволителен експертен капацитет. "

И в последна сметка се сопна:

Ще се възползвам от правото си да не давам пояснения...

Това одобри като държание и по идващите точки.

4. А четвъртата от тях бе за предлагането на Йорданова да се търси сметка за аферата, известна като " Осемте джуджета ". В нея, сподели министърката, има данни за мрежа на въздействие посредством разнообразни институци - в това число прокуратрата, за лишаване на бизнеси.

Тя уточни особено и туита на Гешев - че " истината няма нюанси и бъро се открива ", че „ знаем от кое място идват хибридните офанзиви... “... и че „ Антикорупионният фонд (които разкриха историята, б.а.) би трябвало да се извинят, само че това става единствено в случай че има достолепие.

Става въпрос за един от многото нюанси в историята - че Илия Златанов твърдеше, че злато - конфискувано като материално доказателство по делото, е върнато на различен човк - Бойко Ламбовски и в последна сметка е отишло при дамата на Петьо Еврото. След това прокуратурта направи блиц акция и при някои неизяснени обстоятелства- оспорвани и от дъщерята на Илия Златанов... златото въпреки всичко бе намерено у тях.

Случи се следното – полемиката бе отбита в друга посока – или казано на интернет език „ натролена “. Само в посока туита на Гешев - не и по съществото на надълбоко притеснителната за българската прокуратура история.

Гешев подсети по какъв начин Консултативен съвет на европйските прокурори предложил да се взема отношение по значими тематики от върховен прокурор или вероятно от основния. И той тъкмо това направил - с туита.

" Не съм наблюдващ прокурор нямам обвързване да чета делото и да взимам решения. Тези движимости – или една част от тях са в този човек, който твърди, че не ги е получил. При състояние, че има медийна реакция, която описах, аз съм реагирал. И съм реагирал с този пост в туитър, в който не виждам нищо укорително. Аз съм изложил обстоятелства - че някой, който е споделил нещо, което не е правилно, би трябвало да се извини.

Какъв е казусът, г-жо Йорданова – аз не виждам. "

След което също сподели, че няма да отгаваря на повече въпроси.

Боян Новански се включи с изключителното " юридическо " конкретизиране – че джуджетата в приказката са 7, осмият е Снежанка и...

„ Малко джендърско ми наподобява джуджетата да са 8. "

Той подсети още нещо – че делата сред татко и наследник Златанови, кото спорят за собствеността в " Изамет ", към момента са висящи в комерсиалните отделения на съда..

„ Висящи правосъдни производна по търговски каузи в България е некореткто и непрофесионално министърът да прави заключения! За да употребява обстоятелства от каузи, които не са завършили. Дайте да почитаме малко повече правото!, сподели Новански.

След няколко опити за полемика от Атанаска Дишева и Олга Крелска членовете замълчаха и тематиката бе подмината в посока – идната подточка.

Очаквайте продължение
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР