В рамките на конференцията за умни градове Jump to smart

...
В рамките на конференцията за умни градове Jump to smart
Коментари Харесай

Борис Бонев се срещна с кмета на Клуж, ще си сътрудничат със София

В рамките на конференцията за умни градове Jump to smart 2021, самостоятелният общински консултант Борис Бонев се срещна с кмета на Клуж, господин Емил Бок и специалисти от неговия екип. По време на срещите бе сменен съвместен опит в решаването на проблемите на София и Клуж, изключително в сферите на паркирането, преобразяването на улиците и обезпечаването на качествена и красива градска среда.

„ Определено имаме какво да научим от Клуж, тъй като ръководството там е амбициозно и всичките осъществени планове са на международно равнище, както във връзка с качеството, по този начин и във връзка с градския дизайн “ – означи Борис Бонев. Освен кмет на втория по величина румънски град, господин Емил Бок е някогашен министър председател на Румъния и настоящ ръководител на сдружението на румънските общини. Заради триумфите в трансформацията на Клуж в съвременен, спретнат и зелен град, той е най-успешният и известен кмет в Румъния.

„ Тъй като градът възнамерява създаване на леко метро, на драго сърце му подарих книгата за строителството на третата линия на метрото на София, чийто създател е инж. Стоян Братоев. Румънските сътрудници пък споделиха богат опит във връзка с построяването на многоетажни паркинги в кварталите и промяна на булевардите, площадите и междублоковите пространства в красиви пространства за всички ползватели. “ – споделя самостоятелният общински консултант. Борис Бонев и екипът му са провели целодневна работна среща и със градския управител, отговарящ за огромните инфраструктурни обекти в Клуж, господин Овидиу Къмпеан.

В рамките на обиколката бяха посетени редица осъществени планове - нови етажни гаражи и паркове в кварталите, ремонтирани и трансформирани улици и булеварди, площади и спортни комплекси както в центъра, по този начин и в кварталите.

„ С очите си видях по какъв начин проблемите, които задушават София могат да бъдат решени бързо, качествено и с малко средства. В най-големия панелен квартал на Клуж са издигнати седем етажни паркинга с над 3000 места и кварталните улици, тротоари и междублокови пространства са изцяло свободни от коли.

Паркингите са интегрирани в средата, а наоколо или върху тях са построени зелени площи, детски и спортни стадиони и места за другарство на съседите. Тези етажни паркинги напълно усъвършенстват градската среда и качеството на живот в кварталите. Точно такива паркинги предлагаме да бъдат издигнати и в софийските квартали, като още преди година идентифицирахме общински терени за построяването им. За голямо страдание, Фандъкова и ГЕРБ не позволяват моя отчет за разглеждане повече от година и държат софиянци като заложници.

Тяхната цел е да отмъщават, не да вземат решение проблемите, от което страдат всички в София. “ – безапелационен е общинският консултант. По думите на градските деятели от Спаси София, в Клуж имат отличен прогрес и във връзка с трансформирането на булевардите в пространства за всички участници в придвижването. „ Ремонтираните булеварди имат необятни тротоари с равни гранитни настилки, ново озеленяване с пораснали дървета и прелестна градска мебел. Общината в Клуж е взела решение всички актуализирани артерии да имат и БУС лента и необятни велосипедни алеи, с което желаят да насърчат потреблението на градски превоз и колела, с цел да понижат тапите и замърсяването на въздуха.

Подобни трансформации има във всички европейски градове и тъкмо такова усъвършенстване целяхме и ние с плана за промяна на бул. „ Патриарх Евтимий “. Там готовият план планува БУС лента, велоалеи и повече пешеходни пътеки, само че Фандъкова се уплаши и изостави и тази самодейност. “ – напомня Борис Бонев. Общинският консултант Бонев споделя, че всяко излизане отвън България потвърждава какъв брой несъответстващо и безидейно е ръководството на Фандъкова и ГЕРБ в София.

„ Сериозно изоставаме дори и от Клуж, който има единствено 300 млн. евро годишен бюджет. Всичко, което се прави там, е направено с положително качество и безукорен дизайн и по нищо не отстъпва с плановете в която и да е друга европейска столица. С сътрудниците ми от Клуж се разбрахме те да ни изпратят всички планове, референтни цени за материали и контакти с проектанти и урбанисти, за най-сетне и в София да се построи качествена, налична и красива градска среда. Благодарен съм на кмета на Клуж, господин Бок и заместниците му, сътрудници от общинския съвет на Клуж и хора от администрацията за срещите, потребната информация и желанието да споделят своя скъп опит с мен и София. Време е и София да стане хубав европейски град! “ – безапелационен е Борис Бонев.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР