В рамките на конференцията Европа за България, която се проведе

...
В рамките на конференцията Европа за България, която се проведе
Коментари Харесай

МЕ представи програми и финансови средства за българския енергиен сектор на конференцията “Европа за България”

В рамките на конференцията " Европа за България ", която се организира в София на 25 октомври, бяха показани стратегии и финансови средства, планувани за България в бранш „ Енергетика ". " Европа за България " е едногодишна осведомителна акция на в. " 24 часа " в осъществяване на план „ Кохезионната политика в България - нашият Европейски проект ", с финансовата поддръжка на Европейския съюз.

Гости на събитието бяха евродепутатът Искра Михайлова, заместник-министърът на районното развиване и благоустройството Ангелина Бонева, специалисти от министерствата на финансите, нововъведенията и растежа, превоза и известията, околната среда и водите. От страна на Министерството на енергетиката в събитието взе участие Ивета Филипова, шеф на отдел „ Управление на планове в енергетиката " в Дирекция „ Енергийни планове и интернационално съдействие ".

Фокус бе подложен върху Националния проект за възобновяване и резистентност - съставен елемент „ Нисковъглеродна стопанска система ", който обгръща поддръжката за възобновима сила за семействата, поддръжката за енергийно ефикасни системи за улично осветяване и пилотни планове за производството на зелен водород и биогаз.

Пилотният план за комбинирано произвеждане на топлинна и електрическа сила от геотермални източници, поддръжката за нови мощности за произвеждане на електрическа енергия от възобновими източници и за предпазване на електрическа енергия, както и Националната инфраструктура за предпазване на електрическа енергия от възобновими източници, също бяха измежду показаните на форума.

Чрез поддръжката за възобновима сила за семействата се чака да бъдат подкрепени минимум 10 000 семейства с неефективни източници на топлинна сила на твърдо гориво за инсталиране на най-хубавото съоръжение за слънчеви съоръжения за битова гореща вода и фотоволтаични системи до 10 kWp, в това число системи за предпазване на електрическа сила. Общият бюджет е 240 млн. лева Акцент бе подложен и върху поддръжката за енергийно ефикасни системи за улично осветяване, която ще способства за повишението на енергийната успеваемост посредством софтуерно обновяване и модернизиране на системите за външно изкуствено осветяване и да усъвършенства изискванията за живот на популацията. Общият размер на инвестицията е 179 млн. лева

Инвестицията за пилотни планове за производството на зелен водород и биогаз, с общ бюджет 136.9 млн. лева, ще способства за декарбонизацията на българския енергиен пазар, а поддръжката за нови мощности за произвеждане на електрическа енергия от възобновими източници и за предпазване на електрическа енергия - за увеличението на каузи на чиста сила в енергийния микс на България по пътя към климатична индиферентност. Това ще се случи посредством подкрепяне на построяването и консолидираното в електрическата мрежа на нови спомагателни 1 425 MW генериращи мощности дружно с 350 MW местни уреди за предпазване на електрическа сила. Общият размер на безвъзмездното финансиране по Механизма за възобновяване и резистентност е 663.4 млн. лева

С реализацията на пилотния план за комбинирано произвеждане на топлинна и електрическа сила от геотермални източници с безплатни средства ще бъде построена такава централа. За тази цел са отделени малко над 343 млн. лева В рамките на плана е планувано осъществяване на изследвания, както и 3D сеизмично картографиране на дълбоките геотермални резервоари. Сред дейностите по плана е и основаването на профилирана лаборатория за развойна и приложна изследователска активност за геотермално проучване и образование по комбинирани системи за оползотворяване на геотермална сила.

Изграждането и въвеждането в употреба на национална инфраструктура от уреди за предпазване на електрическа енергия с 6000 MWh приложим енергиен потенциал на нивото на електроенергийната мрежа е главен приоритет на на едноименния план по НПВУ. Финансирането е 100% от ПВУ в размер на близо към 1.6 милиарда лева По време на полемиката беше посочено още, че оборудванията би трябвало да бъдат разпределени на територията на България и ситуирани наоколо до мощности за произвеждане на сила от възобновими източници.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР