В рамките на европейското финансиране държавата планира да инвестира над

...
В рамките на европейското финансиране държавата планира да инвестира над
Коментари Харесай

Зам.-министър Иван Кръстев: Държавата планира над 1 млрд. лв. инвестиции в социални услуги

В рамките на европейското финансиране страната възнамерява да влага над 1 милиарда лева посредством Министерството на труда и обществената политика (МТСП) главно в услуги за ранно детско развиване и интегрирани обществени и здравни услуги.

Те са доста значими за хората, които са отвън трудоспособна възраст и живеят в по-малки и отдалечени места “. Това сподели заместник-министърът на труда и обществената политика Иван Кръстев по време на откриването на Център за социална поддръжка и Дневен център за поддръжка на деца с увреждания и техните фамилии в Мездра.

Двете обществени услуги са основани по план на общината, финансиран с над 1,7 млн. лева по Оперативна стратегия „ Развитие на човешките запаси “ на МТСП. Чрез тях ще се поддържа процеса на деинституционализация на грижите за деца и ще се обезпечи опция за даване на обществени и интегрирани здравно-социални услуги в общността.
Кръстев уточни, че още през 2022 година Министерството на труда и обществената политика планираме вложения от над 750 млн. лева за реформиране на услугите за възрастни хора. „ Надявам се, че община Мездра ще е от първите, която ще се включи в построяването на нови центрове от фамилен вид и ще възнамерява вложения за ремонт и облагородяване на съществуващи институции “, уточни той.
Иван Кръстев добави, че за последния програмен интервал на Оперативна стратегия „ Развитие на човешките запаси “ (2014-2020) в Мездра са вложени към 3 150 000 лева Над 80 поданици на общината получават поддръжка по плана за патронажна грижа, който обезпечава 20 работни места.

„ Мездра е обществено виновна община, която се грижи освен за своите жители, само че и за хора от други елементи на страната. Тепърва партньорството ни ще се развива за обезпечаване на повече грижа, както за децата, по този начин и за пълнолетните хора с увреждания и за всички, които имат потребност от поддръжка “, сподели заместник-министър Кръстев.

Основната активност на Центъра за социална поддръжка за деца и фамилии в Мездра е ориентирана към попречване изоставянето на деца и настаняването им в профилирани институции, както и предварителна защита на насилието и отпадането от учебно заведение. В него работят 20 чиновници, измежду които обществени служащи, психолози, педагози, арт терапевт, логопед, обществен помощник, здравна сестра и други Предвидени са 4 места за незабавен банкет на деца и родители при положение на спешна обстановка.

Дневният център за поддръжка на деца с увреждания и техните фамилии е с потенциал 30 места. Новата обществена услуга дава целодневна и почасова грижа за деца с увреждания до 18 година Центърът разполага с 12 чиновници. Услугите, които оферират са рехабилитация и физиотерапия, психотерапия, логопедични занимания, арт и сензорна терапия.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР