В рамките на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз

...
В рамките на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз
Коментари Харесай

Мариус Донкин: Културата е най-прекият път за подобряване отношенията на Балканите

В рамките на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз на 24 май Народният спектакъл „ Иван Вазов “ възнамерява да сътвори улица на изкуствата в правата на ул. „ Иван Вазов “ където се намират постройките на театъра и Съюза на композиторите, а на 30 юни ще се сложи началото на плана „ Театър пред театъра “ с зрелище навън, при отворени порти. Това разгласи в ефира на „ Хоризонт “  шефът на Народния спектакъл „ Иван Вазов “ Мариус Донкин . Целта на първия план е феновете да имат опцията да станат съпричастни на „ живо изкуство, което се ражда сега “, а втората самодейността ще бъде част от закриването на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз.

Актьорът разгласи, че на следващия ден в София идват негови колеги-директори на национални театри на 6 балкански страни, с които в събота ще попише Меморандум за основаване на Асоциация на балканските национални театри. Документът ще насърчи нови форми за двустранни и многостранни обмени и основаване на творби на модерна и класическа балканска драматургия:

„ Основното е да подобряваме атмосферата и взаимоотношенията сред балканските страни посредством културата като един най-пряк, най-бърз път за съдействие сред тях, с цел да утвърждаваме позитивния имидж на Балканите и, несъмнено, за по-добър живот на балканските нации. “

Директорът добави, че всяка година членовете на асоциацията ще вземат участие във конгрес на балканските национални театри, като той ще предложи началото да бъде в София през 2020 година с отбелязването на 170-та годишнина от рождението на патрона на театъра – патриарха на българската литература Иван Вазов.

Ръководителя на театъра описа и за сполучливите представления на пиесите „ Танцът Делхи “ и „ Богът на касапницата “, които ръководената от него натрупа е изиграла във Франция. Той акцентира, че публиката в Тулуза и Париж, измежду която и доста българи, е останала очарована от режисьорските решения и от спектаклите като цяло и означи, че през този интервал в локални изявления се е говорило за „ българската актьорска школа “.

Директорът на театъра разкри, че дружно с негово превъзходителство посланика на България в Париж господин Ангел Чолаков възнамеряват през идната година националният спектакъл да направи ново турне във френски градове, което ще бъде отдадено на 115-та годишнина от основаването на културната институция.

Интервюто на с Донка Стамболийска с шефа на Народния спектакъл „ Иван Вазов “ Мариус Донкин можете да чуете от звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР