В рамките на Art Basel Miami Beach през 2021 година

...
В рамките на Art Basel Miami Beach през 2021 година
Коментари Харесай

BMW Concept XM – мощност и лукс отвъд конвенционалното

В рамките на Art Basel Miami Beach през 2021 година BMW M GmbH за пръв път показва пред международната общност една експресивна нова автомобилна идея: BMW Concept XM.

Моделът обезпечава взор към най-мощния автомобил BMW M, създаван в миналото серийно, чието произвеждане ще стартира в края на идната година. В същото време BMW Concept XM разкрива изключителни аспекти на марката “M ”: електрификацията подсигурява извънредно преживяване при шофиране сред съвсем тихо плъзгане и типичните за M High-Performance благоприятни условия. BMW Concept XM за пръв път показва взор към новия дизайн на предната част на бъдещия първокласен клас на BMW. Освен това виждаме извънредно прогресивна и самостоятелна интерпретация на дизайна на моделите BMW X, както и изцяло нова форма на разкош и чувство за шир в интериора на автомобила.

Серийният автомобил BMW XM ще се създава от края на 2022 година в завода на BMW Group в Спартанбърг в Съединени американски щати, най-важният пазар за продажби на новия High-Performance модел. Това ще бъде и първият модел от BMW M GmbH без аналог в гамата на BMW след именитото BMW M1. BMW XM ще се предлага като Plug-in хибрид извънредно и единствено като M автомобил.

Ярката визия показва превъзходните динамични характерности: динамичност, пъргавост и точност с електрически пробег до 80 километра. Новоразработеното M Hybrid задвижване на BMW Concept XM комбинира V8 мотор с динамичен електромотор и развива оптималната мощ от 550 кВт/ 750 к.с. и оптимален въртящ миг от 1 000 Нм.

„ С BMW Concept XM ние напълно преосмисляме сегмента на High- Performance колите. То акцентира способността на BMW M GmbH да нарушава стандартното и да измества границите, с цел да предложи на почитателите на марката най-хубавото преживяване при шофиране. Със серийния модел, което ще бъде първото чисто BMW M след именитото BMW M1, ние демонстрираме по какъв начин малко по малко ще изпълним електрификацията на нашата марка “, споделя Францискус ван Меел, ръководещ шеф на BMW M GmbH.

BMW M проправя нови пътища в първокласния сегмент

С BMW Concept XM BMW M GmbH проправя самостоятелни пътища в първокласния сегмент. В екстериора фокусът е подложен върху мощното наличие и екстровертното лъчение. В интериора особената форма на характерната за М ориентировка към лидера е комбинирана с завършена по изцяло нов метод задница: с удобните си седалки и осветения, скулптурно завършен таван M Lounge предлага едно първокласно място за отмора.

„ Дизайнът на BMW Concept XM е екстравагантно изказване на BMW M в сегмента на абсолютния разкош. Той е безкомпромисно самостоятелен и като никой различен автомобил в портфолиото на BMW въплъщава експресивния начин на живот “, изяснява Домагой Дукеч, началник на BMW Design.

Предната част: напредничав дизайн за ултимативно наличие

За пръв път при BMW Concept XM е показан новият, напредничав дизайн на предната част за моделите на BMW от първокласния клас, който през 2022 година с самостоятелна визия в границите на моделната атака ще навлезе и в първокласния сегмент. Новаторското разделяне на предните светлини в два обособени модула обезпечава мощно лъчение. Особено присъща е дневната светлинна графика от тесния горен светлинен модул с остри очертания. Ярката, ситуирана сред фаровете, хоризонтално ориентирана BMW бъбрековидна решетка се стеснява в горната част и с съвсем осмоъгълния си силует акцентира динамичния темперамент на предната част. Черните детайли на бъбрековидната решетка са оградени от фина рамка и като че ли се реят свободно върху гланцирано черната повърхнина. Типичните за М двойни пластини на бъбрековидната решетка акцентират широчината. Яркото контурно осветяване ефектно акцентира бъбрековидната решетка. Благодарение на това присъщото единение сред бъбрековидната решетка и дневните светлини незабавно се разпознава в тъмнината. Новото ХМ лого на бъбрековидната решетка, както и огромните въздухозаборници, акцентират мощността на V8 мотора, който се крие зад радиаторната решетка и дружно с електрическото задвижване е част от системата M Hybrid.

Специфичните за M елементи алармират за безкомпромисната динамичност

Пътническата клетка на BMW Concept XM изпъква отвесно и акцентира яркото, устойчиво лъчение на предната част. Покривът се откроява контрастно с помощта на черните предни колони. Така предното стъкло наподобява още по-наклонено и придава съвременна динамичност на предната част. Над предните колони в покрива са интегрирани тесни LED прожектори. Ярко завършеният челен похлупак продължава контура на бъбрековидната решетка под формата на Powerdomes. Два отвора за въздух в капака отразяват типа на LED прожекторите на покрива и слагат динамичен акцент. Предната престилка обкръжава солидната каросерия на автомобила с ясни, черни повърхности. Отвън триъгълните остриета в цвета на автомобила акцентират отвесните отвори за въздух и акцентират спортната, постоянна позиция на BMW Concept XM. Двата въздухозаборника на предния похлупак не престават визията на LED прожекторите на покрива и слагат динамичен акцент. Предната ризница обгръща изпод солидната каросерия на автомобила с ясни черни повърхности. Триъгълните аеродинамични детайли в цвета на каросерията акцентират отвесните въздухозаборници и спортната и постоянна стойка на BMW Concept XM.

Силуетът: израз на чиста динамичност

Мощните, мощно обрисувани пропорции на BMW Concept XM акцентират неговата безкомпромисна характерност и подсказват за купе-характера на каросерията. Предната част със мощно наличие, дългият челен похлупак и издължената, снишаваща се обратно линия на покрива основават присъщия Two-Box дизайн с безподобен контур. Графиката на прозорците става доста по-тясна към задната част, с което акцентира динамичността на профила. Характерните линии в допълнение се акцентират от двуцветното лаково покритие на BMW Concept XM. Горната част е непрозрачен златист бронз, долната част на автомобила е лакирана в Space Grey metallic. Под графиката на прозорците двата цвята на каросерията са разграничени от необятна, гланцирано черна линия - „ Black Belt “. Класическите за М външни огледала обезпечават ясна спортно-техническа визия. За M Hybrid задвижването подсказва капачката за зареждане зад лявото предно колело.

Целенасочено късите присъщи линии в профила акцентират пъргавината и модерността на автомобила. Те стартират доста блестящо и приключват меко. Експресивните задни светлини доближават мощно настрана и обезпечават ослепителен преход към задната част. Т. нар. Cladding, типичната за BMW X черна зона над колелата и страничните прагове, е доста по-изразена и образно акцентира каросерията. Издължената каросерия лежи върху 23-инчови алуминиеви джанти, които обезпечават спомагателна мощност и непоклатимост на силуета.

Задната част: мощна стойка и интерпретиран по нов метод дизайн

Оформлението на задната част също акцентира мощната стойка на BMW Concept XM. В същото време от тази вероятност автомобилът наподобява невисок и състезателен. Задното стъкло се слива с каросерията съвсем без фуги. Новата интерпретация на дизайна личи и от разположението на логото на BMW, което към този момент е лазерно гравирано на прозорците под двете колони на покрива. Това е официална отпратка към BMW M1, единствения без аналог в гамата на BMW и създаден извънредно от BMW M GmbH модел.

В задната част необятно изпъкналите арки на калниците алармират мощната стойка на пътя. Тя се акцентира и от тесните задни светлини с изразителна L-образна форма, които минават през съвсем цялата ширина на автомобила. Самите светлини са завършени като тъмни детайли, като прецизният и еднороден червен цвят се вижда единствено когато са дейни. В задната ризница преобладават присъщите за BMW M двойни ауспухови накрайници. Двойните ауспухови накрайници, ситуирани от двете страни, намаляват противоположното налягане за V8 мотора и в това време генерират типичния за М тон, който съпровожда внушителното разрастване на мощността на мотора. Вертикалното им разположение, както и хексагоналната интерпретация на ауспуховите накрайници вдъхват нов живот на тези типичен икони.

Интериорният дизайн: High Performance и прочувствен разкош

В интериора на BMW Concept XM преживяването на мястото на лидера се отличава с типичната за М интерпретация на насоченото към лидера оформление на кокпита. Линиите и оформлението на повърхностите на арматурното табло, междинната подпора, тапицериите на вратите и седалките с мощна геометрия и висококачествени материали обезпечават атмосфера с прогресивно чувство. Кафявата кожа с Vintage визия, използваниет мед и въглерод трансферират мост сред лукса и моторните спортове. Областта за лидера е ясно разграничена от другите зони на автомобила посредством мощна декоративна лайстна. Вътре в кокпита декоративната повърхност от въглерод с втъкани медни влакна оформя една спортна и извънредна основа за знаците, дюзите на вентилацията и уредите за ръководство. Новата композиция от знаци с BMW Curved Display основава съразмерен баланс сред обичайна ориентировка към лидера и модерния цифров свят. Червените акценти на кормилото и междинната подпора дават характерни за М сигнали за състезателен дух. В центъра на междинната подпора са ситуирани три отвесни детайла, завършени в трите цвята на логото на марката BMW M.

Разточителна и първокласна: launge зона

Максималната ориентировка към лидера на първия ред седалки е съчетана с екстравагантна и първокласна Lounge атмосфера в задната част на BMW Concept XM. Специалните материали, изразителните повърхности и експресивните елементи трансформират задната седалка в неповторим M Lounge. Затъмнените в черен цвят задни прозорци акцентират частния темперамент на задната седалка. И до момента в който в региона на лидера доминира топлият кафяв цвят на кожата, задната част е в кондензиран петролен цвят. Голямата задна седалка приканва към разформироване с дълбоките ниши за седене. С кожа е тапицирана само региона на подглавниците. Седалката обезпечава познатата за BMW M спортна седалка опора за тялото. Комфортната зона за седене с извънредно чувство за фотьойл е тапицирана с първокласен копринен плат с ромбовидни шевове. Ексклузивното усещане продължава и на пода с килима с дълъг косъм с ромбовидна шарка.

Осветен и скулптуриран: таванът

Визуален акцент в интериора е таванът с триизмерна призматична конструкция. Благодарение на индиректното и директното осветяване този детайл наподобява на релеф, тъй че таванът наподобява като извънредно произведение на изкуството. В композиция с вътрешното осветяване този детайл оптимално експресивно акцентира комбинацията сред разкош и комфорт. При вътрешното осветяване на BMW Concept XM могат да бъда избирани трите цвята на BMW M.

BMW Curved Display със характерен потребителски интерфейс

На базата на последното потомство на BMW iDrive, характерната за М версия на BMW iDrive придвижва High-Performance характера на BMW Concept XM в цифровия свят. Потребителският интерфейс оптимално подкрепя спортното преживяване за лидера и е завършен в трите присъщи за М цвята. Той изобразява по изключително изящен метод както режимите на хибридната система, по този начин и чисто електрическия режим на шофиране. BMW Curved Display оптимално разпростира самостоятелния дизайн и предлага един взор към потребителския интерфейс, който в бъдеще ще способства за повишение на преживяванията при шофиране във всички модели на BMW M.
Източник: auto-press.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР