В пустинята Сахара – една от най-негостоприемните среди на планетата,

...
В пустинята Сахара – една от най-негостоприемните среди на планетата,
Коментари Харесай

Решение на екологичната криза? Да отглеждаш водорасли в Сахара

В пустинята Сахара – една от най-негостоприемните среди на планетата, протича развой, който може да се окаже естествено решение на климатичната рецесия. Базираният в Лондон стартъп Brilliant Planet е наел 6100 хектара земя край отдалечения крайбрежен град Ахфенир в южната част на Мароко, сред Атлантическия океан на север и Сахара на юг. И я употребява за развъждане на водорасли, споделя CNN.

Главният изпълнителен шеф на Brilliant Planet Адам Тейлър твърди, че компанията е създала метод за развъждане на водорасли, като се стартира от колба в лаборатория и се стигне до басейни с повърхност 12 000 кв. м с морска вода от локален генезис.

Процесът имитира естествения разцвет на водораслите, а една епруветка с водорасли може да се развъди, с цел да запълни 16 от тези великански басейни – еквивалент на 77 плувни басейна с олимпийски размери, единствено за 30 дни.

Водораслите се извличат от водата, след което се изпомпват на 10-етажна кула и се разпръскват във въздуха.

За към 30 секунди, до момента в който доближи земята, горещият въздух изсушава биомасата, оставяйки хиперсолни люспи от водорасли, които могат да бъдат събрани и плитко заровени, като гълтам въглерод в продължение на хиляди години, твърди компанията.

Решенията, основани на природата, са превъзходен метод за премахване на въглерода, споделя Тейлър пред CNN, като твърди, че пустините са незадоволително употребена среда. Наемането на пустинята не коства доста пари, а държавните управления са въодушевени да има икономическа активност. Нещо повече, " не се конкурирате със земеделските стопанства, не се конкурирате с горите, не пречите на хората ", добавя специалистът.
Изчезването на въглеродния диоксид
Според оценката на експертната група на Организация на обединените нации по въпросите на изменението на климата IPCC до 2100 година от атмосферата би трябвало да бъдат отстранени стотици милиарди тонове въглероден диоксид, с цел да се ограничи световното стопляне до 1,5 градуса по Целзий.

Най-добрият метод за това е обект на горещи разногласия.

Предложени са доста решения за хващане на въглероден диоксид, като най-актуално е директното хващане от въздуха. Технологията, която получи поддръжка от Министерството на енергетиката на Съединени американски щати, употребява машини с филтри за изчистване на въглероден диоксид от атмосферата, който по-късно може да се съхранява подземен или да се употребява в материали като бетон.

Въпреки това технологията е към момента в зародиш, а съперниците ѝ настояват, че е скъпа, енергоемка и недоказана.

Други решения, като засаждането на дървета, биовъглерода и биоенергията с хващане и предпазване на въглерод, се стремят да употребяват естествените качества на флората на планетата да улавя въглерод. Всяко от тях има своите плюсове и минуси, в това число нужната инфраструктура и продължителността на улавянето

Тейлър твърди, че решението на Brilliant Planet може трайно да отстрани 30 пъти повече въглероден диоксид от атмосферата на хектар годишно, в сравнение с типична европейска гора.

Фатна Икраме Ел Фане, инженер по околната среда и съосновател на гражданското придвижване „ Младежта за климата на Мароко “, разказва потреблението на водорасли като „ нова и обещаваща тактика “, която „ е образец за новаторско потребление на естествен развой за решение на незабавен световен проблем “.

Географските характерности на Мароко го вършат подобаваща среда, споделя тя. " В страната има големи пустинни региони, които могат да бъдат превърнати в планове за хващане и предпазване на въглерод ".

Ел Фане не отхвърля, че е нужно да се работи с нужна нерешителност. „ Производството на микроводорасли в огромни мащаби може да навреди на локалните екосистеми, да натовари водните запаси и да промени местообитания. Необходими са устойчиви подходи за ръководство на земята, дейно ползване на вода, екологично възобновяване, съблюдаване на нормативните условия, присъединяване на общността и непрекъснат мониторинг “.
Подготовка за разцвет
Пилотният обект на Brilliant Planet е с повърхност от 3 хектара, а следващата година ще се разшири до 30 хектара демонстрационен обект в Ахфенир. Компанията има проекти за плантация с повърхност от 200 хектара, а по-късно и с повърхност от 1000 хектара. Последната е базов търговски обект, който ще сътвори към 250 работни места, най-вече за квалифицирани локални служащи, споделя Тейлър.

Brilliant Planet възнамерява да продава въглеродни заеми, с цел да финансира активността и разширението си. През юли тя разгласи първата си огромна договорка – със международната софтуерна компания Block, за унищожаване на 1500 тона въглероден диоксид до 2027 година

Схемите за компенсиране на въглеродни излъчвания стават все по-популярни, само че браншът е упрекван в липса на бистрота и регулация, както и в съмнителна успеваемост, добавя CNN.

Повечето закупени въглеродни заеми са под формата на отбягване на излъчвания (като да вземем за пример отбягване на обезлесяването), а не на унищожаване на въглеродни излъчвания, изяснява Робърт Хьоглънд, самостоятелен съветник по въпросите на климата. Той е съосновател на платформата cdr.fyi, която следи международния пазар за премахване на въглероден диоксид. От над 4 млн. тона CO2, закупени от изброените компании (включително Block), досега са отстранени малко над 2%, само че това не е безусловно причина за безпокойствие, изяснява той.

Основната причина за закупуване на система за премахване на въглеродни излъчвания през днешния ден е да се продължат нововъведенията и да се помогне на зараждащия се бранш да се развие, с цел да посрещне бъдещите си потребности, а не да се максимизира броят на отстранените тонове. Чрез предварителното закупуване на тонове от новосъздадени предприятия могат да се изградят първите уреди и да се тестват методите. ", счита той.
Цели и вложения
До момента Brilliant Planet е получила вложения в размер на над 26 млн. $, а различен кръг на финансиране е плануван за по-късно тази година.

Целта е до края на десетилетието да се отстранява един милион метрични тона въглероден диоксид годишно – колкото годишните излъчвания на 217 000 автомобила. За задачата ще са нужни 10 000 хектара и вложения от към 1 милиард $, споделя Тейлър.

Главният изпълнителен шеф не се тормози от тези числа. " В международен мащаб сме разпознали към половин милион квадратни километра пустинни и океански земи, където това работи ", безапелационен е Тейлър и прибавя, че компанията се надява да се откри в Намибия.

Въпреки това признава, че една компания не може да направи всичко и не може да работи сама. " Ние сме част от група от 40-50 хрумвания по какъв начин хората могат да отстранен въглерода от атмосферата ", добавя Тейлър.

Дали водораслите са решението, от което светът се нуждае, следва да разберем. Но концепцията, най-малко към този момент, се харесва на хората.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР