В публикация, споделена хиляди пъти във фейсбук, се твърди, че

...
В публикация, споделена хиляди пъти във фейсбук, се твърди, че
Коментари Харесай

СОРОСОИДНО: Премахнат ли е Трети март от учебника за 2-и клас?

В обява, споделена хиляди пъти във фейсбук, се твърди, че в учебника по „ Околен свят “ за втори клас, по който учат българчета в чужбина, в урока за българските празници липсва датата 3 март.

" Появиха се фрагменти на " учебник " за 2 клас за българските учебни заведения в чужбина, в който са изброени всички национални празници, даже неизвестно за какво има и " Нова Година ", само че не се загатва и дума за 3 март. Според " учебника " няма такава дата или събитие ", се споделя в обявата.

С инспекция по случая се заема екип на БНР. В оповестено видео е показан урокът, в който попадат останалите публични празници, само че съгласно клипа, не и Националният празник на страната ни - 3 март. Публикацията откри място и в уеб страницата obektivno.bg, само че след това е изтрита оттова. Няколко изявления също бяха свалени, няколко дни откакто бяха споделени.

В една от тях се споделя: " 3 март липсва в раздела " Официални празници " на България в учебника за втори клас на издателство " Просвета ". За това сигнализираха консуматори в обществените мрежи. Проверка на уеб страницата на издателството демонстрира, че 3 март липсва от учебника по " Родинознание " за втори клас на " Просвета ", както и от учебника за втори клас " Околен свят " на същото издателство ".
Твърдение: Националният празник 3 март липсва в учебник за 2-ри клас
Свързахме се с издателство " Просвета ", откъдето дадоха отговор, че изказванието, че " в учебника по " Околен свят " за 2-ри клас на Издателство „ Просвета – София “, с създатели Л. Зафирова и С. Лазарова липсва националният празник 3 март, е злонамерено и лъжливо ".

От издателството прибавят, че Националният празник на България 3 март е включен в урок № 26, озаглавен " Нашата татковина ". Учебникът по " Околен свят " обаче от няколко години насам не е настоящ - децата във втори клас в този момент учат " Родинознание ".

" В учебника по " Родинознание ", който сега се употребява в учебните заведения, още веднъж в урок № 26, създателите са показали, че всяка страна има народен празник и това е най-важният формален празник, обвързван със значимо събитие от нейната история. В урока ясно е казано:

" Националният празник на Република България е 3 март ".

Наред с този най-съществен за страната ни празник, в същия урок № 26, се преглеждат и другите национални знаци – знамето, химнът и гербът. На идващите страници, за затвърждаване на знанията, има генерализиращ урок с календар на формалните празници и 3 март е маркиран в него ", показаха в отговора си до БНР от издателство " Просвета ".



От издателството допълват, че учебниците са утвърдени от Министерството на образованието и науката и изцяло дават отговор на образователната стратегия за съответния клас.

Освен това, формалните празници в страната са няколко, измежду тях – 1 май, 24 май, 6 септември, 22 септември и други, до момента в който Националният празник е единствено един и той се празнува на 3 март от 1991 година, като Ден на Освобождението на България от османско робство. Затова и 3 март е прегледан в учебника в обособен урок.
Заключение
Твърдението, че 3 март липсва в раздела " Официални празници " на България в учебник за втори клас, е НЕВЯРНО.

Урокът участва и в учебника по " Околен свят ", който към този момент не се употребява, и в новия учебник по " Родинознание " на издателство " Просвета " за 2-ри клас, в урок № 26.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР