В публикации в български и руски интернет сайтове, постове във

...
В публикации в български и руски интернет сайтове, постове във
Коментари Харесай

Фейк: Пентагонът започва биологични експерименти с български войници

В изявления в български и съветски интернет уеб сайтове, постове във Facebook, споделяни хиляди пъти, и изявление, гледано над 85 хиляди пъти, се твърди, че американски учени ще вършат опити и опити с българския бойци, като се вършат внушения за вероятни смъртни случаи.

Първоизточник на изказванията е публикация на българската журналистка. Според изявленията военни учени от Пентагона стартират през март опити с български военни във Военномедицинска академия (ВМА) в София.
В изявленията се показва, че опитите върху наши бойци щели да стават по силата на контракт сред Националния център по заразни и паразитни заболявания (НЦЗПБ) и Изследователския институт „ Уолтър Рийд “ към министерството на защитата на Съединени американски щати (Пентагона). Тестовете щели да се организират във ВМА и са свързани с вируси и рискови патогени.

Заявява се също, че по силата на сходни съглашения са правени биологични опити и в други страни като Грузия и Украйна. Споменават се и смъртни случаи. А всичко това се съдържало в обществено налични документи за договорите и публичните поръчки на Съединени американски щати.

Отговорите на институции у нас и в Съединени американски щати, до които е стигнала информацията, красноречиво отхвърлят истинността на изказванията в нея.

В позиция за БНР от Министерството на защитата, което е принципал на ВМА, изрично отхвърлиха за подготвяни биологични опити с български бойци.

„ Към сегашния миг няма подписано съглашение сред Република България и Съединени американски щати за откриване на лаборатория във Военномедицинска академия за проучвания с български жители. Проведени са работни срещи за вероятно съдействие в взаимни планове, в които не са сложени въпроси и не са дискутирани тематики за „ биологични опити с български военнослужещи “ или за целеустремено биологично заразяване на хора “.

Проф. доктор Ива Христова - шеф на НЦЗПБ, където би трябвало да бъдат основани американските учени, също отхвърли изказванието за идни опити върху български бойци. По думите ѝ става дума за диагностика и проучвания на съществуващи в страната ни заразни болести. В имейл тя изясни за научните връзки.

„ Изследователският армейски институт на Съединени американски щати „ Уолтър Рийд “ си партнира с Националния център по заразни и паразитни заболявания на България за проучване на инфекциозни болести, които се срещат естествено в България и съставляват опасност за здравето и живота на българската войска. Здравето и сигурността на нашите военни и съдружници постоянно са наша съществена грижа и това проучване ще играе жизненоважна роля за понижаване на опасността, която заболяванията съставляват за нашите военнослужещи “, уточни проф. Христова.

Това се удостоверява и от позиция на посолството на Съединени американски щати в България.

„ Дирекцията за медицински проучвания към Сухопътните сили в Грузия, част от Изследователския институт " Уолтър Рийд " към Сухопътните сили на Съединени американски щати (WRAIR) има съглашение с българския Национален център по заразни и паразитни заболявания за съдействие в изследването на инфекциозни заболявания, съществуващи в България, за възстановяване на тяхната диагностика и лекуване. WRAIR финансира присъединяване на откривател, който ще работи в НЦЗПБ по това значимо изследване в границите на съглашението. Това съглашение не е загадка – то е обществено известно, както и документите, които се отнасят до него.

Това изследване, както НЦЗПБ означи в своите обществени изказвания, е изследователско и диагностично, а не пробно. То се стреми да разшири съществуващото знание за инфекциозните болести, които съществуват на локално равнище, с цел да се бори по-добре с тях. Това взаимно проучване е прелестен образец за това по какъв начин изтъкнати откриватели в България и Съединените щати си партнират, с цел да се оправят с провокациите пред публичното здраве и да подобрят здравето и благосъстоянието на нашите жители. “

Кой е институтът „ Уолтър Рийд “

Справка в уеб страницата на института демонстрира, че от 1893 година насам армейският проучвателен институт „ Уолтър Рийд “ се занимава със оправянето с заболявания и контузии при бойците. Работата му в наши дни е проведена в Центъра за проучване на инфекциозните болести и Центъра за военна психиатрия. Първият се концентрира върху предварителната защита, диагностиката и лекуването на инфекциозни болести, свързани с военните. Работи се за попречване на закани като малария, ХИВ/СПИН, денга тресчица, чревни проблеми, мултирезистентни организми и нововъзникващи болести като Зика и Ебола. Институтът „ Уолтър Рийд “ се базира в американската столица Вашингтон, само че има подразделения в Азия, Африка, както и в Европа – в Тбилиси, Грузия.

Откъде идва всичко

В цитираните нагоре изявления и изявлението има позоваване на обществено налични документи от Федералния указател за публични поръчки и контракти на Съединени американски щати, като се твърди, че програмата включва проучвания върху хора и животни, без да се прецизира какви действия ще се правят или за кои съответни вируси и бактерии става дума.

В посочените документи обаче на никое място не се открива структурата „ опити с български бойци “.

Текстовете в документите преглеждат механически въпроси за процеса на проучване на болести. Засягат се също по този начин тематики, свързани с създаване на методологии, застраховане с техника, интелектуална благосъстоятелност и така нататък Там в действителност се загатва България, НЦЗПБ и ВМА. Темата обаче се изчерпва с изложение на функционалностите и структурата им. Те също по този начин са посочени като институции за съдействие.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР