В пролива Дарданели в западния турски окръг Чанаккале от миналата

...
В пролива Дарданели в западния турски окръг Чанаккале от миналата
Коментари Харесай

Отровна медуза застрашава рибните популации в Дарданелите

В пролива Дарданели в западния турски окръг Чанаккале от предходната година доста се е нараснал броят на отровните медузи от типа Chrysaora hysoscella, които засягат отрицателно популацията на рибите, предизвестява турски специалист, представен от „ Хюриет дейли нюз “.
Естественото местообитание на този тип медуза е Средиземно и Егейско море, само че се среща все по-често и в Дарданелите.

Проф. доктор Мухаммет Тюркоглу, откривател в региона на морските науки, предизвестява хората да са деликатни с тази медуза, която може да бъде алена, кафява или жълта на цвят и има пипала с дължина до 1,5 метра, които съдържат токсични субстанции . При контакт хората получават признаци като зачервяване, обрив, екзема и парещо чувство .

Според учения една от аргументите за появяването на този тип в Мраморно море е замърсяването и стоплянето на повърхностните води .
Медузите са рискови освен за човешкото здраве, само че и за рибните популации . Chrysaora hysoscella е див звяр и се храни най-вече с яйца и ларви на риби и там, където броят й се усилва, рибните ресурси понижават. В композиция със замърсяването това може да аргументи понижаване на плътността на популацията на някои типове риби в Мраморно море, предизвестява Тюркоглу.

„ Ние не можем да спрем стоплянето в кратковременен проект, само че можем да спрем замърсяването. Ако успеем да спрем замърсяването към огромните градове като Истанбул, можем да решим този проблем в Мраморно море “, добави специалистът.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР