В проекто-правителството, което Продължаваме промяната - Демократична България би предложила

...
В проекто-правителството, което Продължаваме промяната - Демократична България би предложила
Коментари Харесай

Без Петков, но с Василев, основно от "Продължаваме промяната": новата коалиция представя правителство

В проекто-правителството, което " Продължаваме промяната - Демократична България " би предложила с втория мандат, отпада Кирил Петков (сочен по първична информация за вицепремиер с сектор Шенген и еврозоната), само че Асен Василев остава предлагането за министър на финансите.
В листата с номинациите на новата коалиция за министри доминират фрагменти на " Продължаваме промяната " и отсъстват ярки представители от съдружните ѝ сътрудници от " Демократична България " ( " Да, България ", ДСБ, " Зелено придвижване " ). Има обаче двама " назаем " от Българска социалистическа партия и " ИТН ".
Кандидат-министри от разпознаваемите лица на " Демократична България " съгласно информация на " Дневник " отсъстват, тъй като партиите в тази част от обединяването считат, че обединението би трябвало да предложи експертно държавно управление, без присъединяване на политически водачи.

Така може да бъде систематизиран проекто-съставът за кабинет на новата коалиция, с който " Дневник " разполага от източници от договарящите. По неофициална информация разискванията по него са траяли до късно в първите часове на 2 май, дотогава не са били взети решения кои да бъдат вицепремиери и промени не са изключени до последния миг.

Кирил Петков се е отказал да се кандидатира още веднъж за изпълнителната власт в последните часове, твърди неофициална информация от източник от обединението.

До предварителното показване на министрите на " Продължаваме промяната - Демократична България " (още преди даже да бъде връчен първия мандат на ГЕРБ-СДС) се стигна откакто да види номинациите на новата коалиция, с цел да реши своите ходове отсега нататък. От обединението първо бяха уклончиви, само че по-късно са решили да показват състав.

" Дневник " разгласява неофициалната информация за министрите в проектокабинета с мандата на " Продължаваме промяната - Демократична България ":

За министър председател е номиниран акад. Николай Денков. Той, когато партията получи втория мандат за сформиране на държавно управление от президента Румен Радев. В кабинета " Петков " беше министър на образованието.

За министър на финансите , който да дава отговор за ръководството на европейските фондове е препоръчан Асен Василев. Той заемаше тази служба и в последното постоянно държавно управление. Наскоро ръководителят на ГЕРБ Бойко Борисов, като дефинира, че с него " може да се работи, тъй като " усеща какво са сбъркали и по какъв начин може да се поправи ". После обаче сподели, че съпредседателите на " Продължаваме промяната " Кирил Петков и Асен Василев да са част от изпълнителната власт.

 Решението на Решението на " Продължаваме промяната - Демократична България " за кабинет: неизбежно, само че трудно

Андрей Янкулов е предлагането на " Продължаваме промяната - Демократична България " за министър на вътрешните работи . Той е юрист и старши юридически специалист в Антикорупционния фонд. Бивш прокурор в Софийската градска прокуратура, напуснал системата поради противоречие със протичащото се в нея. Бил е зам.-министър на правораздаването (2014-2015 г.) и зам.-министър на вътрешните работи (2013 г.).

Милен Матеев е предлагането на " Продължаваме промяната - Демократична България " за министър на правораздаването . Той беше ръководител на парламентарната правна комисия в 47-ото Народно заседание. След изборите на 2 април Матеев не съумя да стане народен представител.

За министър на външните работи е посочена Ирена Димитрова. Тя беше зам.-министър на външните работи по време на кабинета " Петков ", когато отпред на институцията беше номинацията на " ИТН " Теодора Генчовска. На последните избори Димитрова на кандидатдепутатската листа на партията на Слави Трифонов в Търговище. Справка в уеб страницата на " ИТН " сочи, че Ирена Димитрова е регионален координатор на партията в региона.

Предложението за министър на защитата с мандата на " Продължаваме промяната - Демократична България " е. Той в кабинета " Петков " след отстраняването на Стефан Янев поради позицията му за войната на Русия в Украйна, само че в последния миг.

Номиниран за министър на енергетиката е Радослав Рибарски. Той е народен представител от " Продължаваме промяната - Демократична България ". Беше лидер на листата на обединението, а и когато партията на Кирил Петков и Асен Василев се явяваше независимо на избори, в Стара Загора. Рибарски беше ръководител на парламентарната комисия по енергетика в 47-ото Народно заседание.

За министър на районното развиване се чака обединението да предложи Андрей Цеков. Беше зам.-министър на финансите, когато отпред на министерството беше Асен Василев. В уеб страницата на " Продължаваме промяната " е посочено, че Цеков е правист, специализирал в Амстердам и Нидерландия, както и че има опит в ръководството на капиталовия развой и корпоративни структури.

За министър на превоза " Продължаваме промяната - Демократична България " предлага Георги Гвоздейков. Той на държавното сдружение " България Хели Мед Сървиз ", което трябваше да се занимае с организирането на система за оказване на незабавна здравна помощ по въздуха. Служебният кабинет.

Предложението на " Продължаваме промяната - Демократична България " за министър на стопанската система е Юлиан Войнов. Той е финансист, стопански анализатор, учител в Стопанската академия в Свищов, основател на ДСБ.

За министър на околната среда и водите обединението предлага Юлиан Попов. Той към този момент е заемал този пост в служебното държавно управление с министър председател Марин Райков през 2013 година

Александър Йоловски е препоръчан за министър на електронното ръководство . Той беше зам.-министър до момента в който отпред на ведомството беше Божидар Божанов от " Демократична България ".

За министър на опазването на здравето е препоръчан Христо Хинков. Той беше шеф на Националния център по публично здраве и разбори (НЦОЗА). Сменен е още по време на ръководството на държавното управление на Кирил Петков, когато отпред на здравното министерство беше Асена Сербезова. Хинков е измежду специалистите, за които е посочено, че ще работят по политиките

Предложена за министър на образованието е Генка Петрова-Ташкова. Тя е зам.-министър на образованието в кабинета " Петков ", т.е. до момента в който министър беше Николай Денков. Тя е основен секретар на Медицинския университет в София. В биографията ѝ на уеб страницата на висшето образователно заведение е посочено, че е началник и основател на преподаване по " Фармакоикономика ".

За министър на труда и обществената политика е препоръчан Иван Кръстев. Той е зам.-министър във ведомството до момента в който отпред е Георги Гьоков (от БСП) по време на ръководството на четворната коалиция с министър председател Кирил Петков. Кръстев е бил кандидат-депутат от социалистическата партия.

Номинацията на " Продължаваме промяната - Демократична България " за министър на земеделието е Христо Даскалов. Той беше шеф на Българската организация за сигурност на храните (БАБХ) по време на кабинета " Петков ", само че беше заменен от служебното държавно управление на президента Румен Радев към месец след встъпването му в служба.

Предложението на " Продължаваме промяната - Демократична България " за министър на културата е Яна Генова. от министъра на културата в кабинета " Петков " Атанас Атанасов за член на Управителния съвет на Национален фонд " Култура ".

За министър на нововъведенията и растежа е препоръчан Даниел Лорер. Той заемеше същия пост и в държавното управление на Кирил Петков.

За министър на туризма е препоръчана Гергана Кабаиванова. Тя беше кандидат-депутат от листата на " Демократична България " в Пловдив-област за изборите през април 2021 година Тя е шеф на фондация " Local Food ", създател на плана " Пендара " и основател на фермерски пазари.

За министър на спорта е препоръчан Димитър Илиев. Той е прочут като рали първенец, беше кандидат-депутат от " Продължаваме промяната " на предходни избори. По време на кабинета " Петков " беше зам.-председател на държавната организация " Безопасност на придвижването по пътищата ", и изясни, че е видял безхаберие и липса на воля в институциите.

 Нямало несъгласия в ГЕРБ за присъединяване на Асен Василев в държавно управление Нямало несъгласия в ГЕРБ за присъединяване на Асен Василев в държавно управление
Подробности очаквайте по-късно на.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР