В проектите за 5G мрежи в Румъния изненадващо е изключена

...
Коментари Харесай

Nokia съди румънското правителство за 5G мрежите


В плановете за 5G мрежи в Румъния изненадващо е изключена като снабдител Nokia
(снимка: CC0 Public Domain)

Финландският производител на мрежово съоръжение Nokia разгласи, че е почнал „ правно оспорване” на решението на румънското държавно управление да изключи компанията от кръга на евентуалните снабдители на техника за създаване на 5G мрежи в страната.

Миналата година румънското държавно управление утвърди законопроект, иницииран от Съединените щати, който на процедура не разрешава на китайската Huawei и други азиатски производители да вземат участие в построяването на локалните 5G мрежи. Става дума за самодейността „ Чиста мрежа”. В нея сътрудници на Съединени американски щати са още Чехия, Норвегия, Полша, Естония, Дания, Гърция, Нова Зеландия, Япония, Австралия, Латвия и други, в това число България.
още по темата
„ Можем да потвърдим, че през февруари ни уведомиха, че ни е отказано разрешението за даване на инфраструктурно съоръжение за 5G мрежи в Румъния от румънското правителство”, се споделя в изказване на Nokia, представено от Ройтерс. „ Търсим незабавно изясняване на аргументите за това решение и сме образували правосъдно производство”.

Финландската компания не е съумяла да получи нужната оторизация от Върховния съд по национална сигурност в Румъния, прецизира Developing Telecoms, като се базира на локални румънски медии. Именно решението на ВСНС е това, което в този момент пречи на Nokia да взе участие в бъдещите планове по създаване на 5G инфраструктури.

Правната битка сред Nokia и румънското държавно управление датира от 25 март, когато е стартирано дело в апелативния съд в страната. За момента публични мнения по случая липсват – и от страна на Nokia, и от страна на румънските управляващи.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР