В проекта на бюджет за догодина са заложени значителни публични

...
В проекта на бюджет за догодина са заложени значителни публични
Коментари Харесай

Асен Василев пред НСТС: Капиталовата програма на две и видима за обществото

В плана на бюджет за следващата година са заложени обилни обществени вложения. По последната редакция те са 9,983 милиарда лв., съвсем 10 милиарда лв., което е 25% нарастване по отношение на плана за 2023 година Това съобщи министърът на финансите Асен Василев по време на разискванията на проектобюджета на страната за следващата година в границите на днешното съвещание на Националния съвет за тристранно съдействие.

Предвиденият недостиг е в размер на 3%, както е по Маастрихтските критерии, което разрешава на България да се впише в критериите, нужни за влизане в еврозоната, уточни Василев.  

Успоредно с повишаването на заетостта, което предвиждаме, се чака безработицата в страната да следва наклонност към понижаване. Темповете на понижаване са релативно ниски, защото безработицата е релативно ниска. Очакваме междинната безработица да е към 4%, а към края на интервала да е 3,9%, добави министърът на финансите.  

Министър Василев напомни, че в главните параметри на бюджета са залегнали нараствания на минималната работна заплата и на оптималния застрахователен приход. Очакваме растеж на възнагражденията в стопанската система, включително и в частния бранш, с към 11% следващата година, сподели още той. По думите му чака се покачване на разноските за личен състав и в обществения бранш.

Спрямо авансово подадения към вас бюджет, който беше дискутиран, има понижение на приходната част с 2,4 милиарда лв., както и на финансовите разноски с 2,4 милиарда лв.. Това е разследване на полемики с партиите в Народното събрание, които желаеха да понижим приходната част на бюджета, напомни Асен Василев.  

Запазват се редица политики. Данъчната система е изцяло непокътната, няма промени в данъчните ставки. Единствената смяна идва по линия на европейската инструкция за 15% корпоративен налог за фирмите с оборот на 1,5 милиарда лв.. В България това са главно непознати компании, с майки-собственици в други страни от Европейски Съюз. От позиция на общата корпорация данъчното задължение не се усилва, обясни Василев.  

Министър Асен Василев напомни и запазването на данъчния заем за развъждане на дете, който е 6000 лв. на дете. Запазва се и политиката за финансиране на образованието. Учителската заплата се резервира в размер на 125% от междинната работна заплата за страната, уточни още той.


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР