В продължение на три дни, с участието на над 130

...
В продължение на три дни, с участието на над 130
Коментари Харесай

Финансиране на зелени проекти: Недостиг спрямо нуждите, но и ограничено търсене

В продължение на три дни, с присъединяване на над 130 панелисти от 10 страни, за трета поредна година Dir.bg и 3E-news провеждат най-мащабния районен конгрес за Зелената промяна, нововъведенията и промишленостите на утрешния ден - Green Week 2023. Еврокомисари, министри, водещи специалисти, бизнес водачи, евродепутати, представители на неправителствени организации разискват провокациите и опциите, пред които климатичните политики и Зеления преход изправят стопанските системи и обществата ни.

Фокусът във втория ден от Green Week 2023 е върху финансирането на зелената промяна в Централна и Източна Европа, екологичните, обществените и корпоративните управленчески начини и кръговата стопанска система, както и ускоряването на нововъведенията и бъдещето на изкуствения разсъдък и Disruptive технологиите.

Участие в полемиката " Финансиране на зелената промяна в района на Централна и Източна Европа ", чийто модератор бе София Касидова, началник екип за стратегическо развиване и зелени политики в ББР, взеха вицепрезидентът на Европейска инвестиционна банка Лиляна Павлова, Джеф Готлиб, старши районен непрекъснат представител на МВФ за Централна, Източна и Югоизточна Европа, Цанко Арабаджиев - изпълнителен шеф на ББР, Патрик Даровски - шеф " Индустриален риск " и ESG Банка за развиване на Полша, Алън Херявец - член на борда на шефовете на Хърватската банка за развиване, Лариса Манастирли - шеф " Финансови институции " в Черноморската банка за търговия и развиване, Надя Данкинова - изпълнителен шеф на Фонд Флаг, и Цветанка Минчева - основен изпълнителен шеф на " УниКредит Булбанк ".

Първи думата имаше Джеф Готлиб, старши районен непрекъснат представител на МВФ за Централна, Източна и Югоизточна Европа. Той описа, че Международният валутен фонд финансира и поддържа съответни политики, касаещи зеления преход и даде за образец по какъв начин проблемите на макроикономическата непоклатимост се повлияват от климатичните промени.

Според данни за въглеродния интензитет, в случай че погледнем последните 200 години, въздействието му не е доста съществено, в това число върху температурите. Учените пресмятат, че температурата на земята отпреди индустриалното развиване до момента се е нараснала с 1,1% Въпросът е, че сме на път напълно скоро да надскочим сериозния предел от покачване на тази температура - 1,5%. В резултат на тази сериозна непосредственост се следят от ден на ден крайни прояви на времето. Разбира се, има и леки занижения на температурите в избрани интервали, само че всичко това води след себе си опашка от съществени и трагични климатични събития, обясни Готлиб.

Политиките, касаещи директно климатичния преход, са политиките за акомодация и намаляване (или забавяне) на климатичните промени и по-късно за справедливия преход. " Тоест имаме директни и непреки разноски. Вторичните разноски произтичат от ограниченията за намаляване на нездравословното влияние на климатичните промени. Те ще бъдат нужни най-много в по-бедните общества, където има доста хора, които ще пострадат най-вече. По-големият размер нездравословни излъчвания са създадени от добре развитите стопански системи и е значимо да намерим кой да заплати за всичко това. Половината от финансирането в тази посока ще би трябвало да бъде ориентирано в разрастващите се пазари и стопански системи. Колкото по-бързо една икономка се придвижи към акомодация и намаляване, толкоз по-големи ще бъдат разноските на този преход и толкоз повече групи ще бъдат наранени, изложени на въглеродно генериращите браншове ", сподели още старши районният непрекъснат представител на МВФ за Централна, Източна и Югоизточна Европа.

Той изясни и че по-голямата част от дебатите за зеленото финансиране касаят частния бранш, който емитира такива зелени дългови документи. Готлиб се концентрира върху нуждата за обществено финансиране и от частния бранш. Частното финансиране би трябвало да покрие към ¾ от тези разноски, само че значимо място е заделено за общественото финансиране.

Европейски Съюз към този момент постанова въглероден налог под формата на квоти за търговия с нездравословни излъчвания, т.е. държавният бранш към този момент се грижи за финансирането на зеления преход, уточни специалистът.

Що се касае до зелените принадлежности на МВФ, Готлиб уточни, че те са главно два: контракт за това по какъв начин ще бъдат употребявани тези зелени акции и по какъв начин ще бъдат употребявани средствата, събрани от финансови наказания за замърсяване.

" Бюджетът в разрастващите се стопански системи е много стеснен, за държавните управления е мъчно да заделят задоволително фискални запаси за зелени ограничения. В Европейски Съюз има и ограничавания за недопускане на необятно финансиране посредством държавни помощи. Няма и задоволително зелени принадлежности, които могат да бъдат търгувани от банките. Основното ограничаване касае финансирането, само че има и лимитирано търсене за финансиране. Освен това даже да има зелени планове, годни за финансиране от банките, по някаква причина може да не се позволен за финансиране от страна на вложителите. В разрастващите се стопански системи имаме по-малък прогрес по осъществяването на зелените цели - за положително ръководство на околната среда в обществения бранш и бизнеса ", обясни още Джеф Готлиб.

" Има много частни компании, които започнаха да емитират зелени облигации и такива, свързани с устойчивото развиване, изключително през 2021 година Виждаме го също по този начин във връзка с рисковия капитал, изключително фондовете за ниски въглеродни излъчвания, които стартират да се развиват все по-бързо и по-бързо в развиване стопански системи най-много, които все още получават лъвския къс. Има дефицит на финансирането по отношение на наличните потребности в Централна и Източна Европа. Както споделих, лъвският къс на разноските и нуждата от незабавни дейности по повод намаляване на климатичните промени попада в разрастващите се стопански системи, които са огромни замърсели, изключително азиатските страни, само че те се явяват и страните, които най-силно страдат от климатичното влияние ".

Готлиб посочи и няколко от целите във връзка с зеленото финансиране.

" Трябва да подсигуряваме, че страните употребяват тези ETS (Emissions Trading System) принадлежности, с цел да влагат в климатични ограничения. Все още в ЦИЕ не следим задоволително понижаване на дотациите за изкопаеми горива в тези страни. 50% от приходите по схемата за търговия с нездравословни излъчвания ще бъдат ориентирани за зелени планове и този % ще скача с течение на времето ", сподели той. Много значимо съгласно специалиста е държавните управления да се възползват от средствата, отпуснати по линия на проектите за възобновяване и резистентност, с цел да ги влагат в ограничения за намаляване въздействието на климатичните промени, като това финансиране варира от 1,5% до 4% от Брутният вътрешен продукт.

" За първи път имаме дълготраен инструмент, който е със климатична устременост, похвали се на форума представителят на МВФ: " Целта му е да помогне на страните да се оправят с дълготрайни проблеми, които не са безусловно свързани с климатичните промени - може да са и за възобновяване от COVID-19. През май към този момент са отпуснати 70 млн. евро. Това е финансиране, което може да се употребява и за ускорение на зеления преход. Обемът финансиране, което се предлага от многостранните банки за развиване, също се усилва значително, посредством в това число и на катализирането на съфинансирането на стимулирането на клиентите от частния бранш ".

Важно е да имаме добра архитектура на разпространяването на информацията. Често се счита, че като се провиснал средства, всичко ще тръгне както би трябвало, само че не става тъкмо по този начин заради неналичието на съответна информация, посочи специалистът.

Вицепрезидентът на Европейската капиталова банка (ЕИБ) Лиляна Павлова, която също взе участие в полемиката " Финансиране на зелената промяна в района на Централна и Източна Европа ", акцентира, че първият и главен ангажимент на представляваната от нея институция като " климатична банка " е в поддръжка на декарбонизацията и всички зелени вложения - да активизираме 1 трилион евро до 2030 година

" Кризата към войната в Европа се трансформира в ускорител за повече вложения - енергийна успеваемост, зелена сила и така нататък Само предходната година за зелена промяна сме вложили над 19 милиарда евро. Имаме ангажимент и към REPowerEU, по който работим като съществена финансираща институция. Ще прибавим спомагателни 30 милиарда към до момента плануваното по линия на REPowerEU за да притеглим и частния капитал, да активизираме и нашите сътрудници комерсиалните банки, което ще активизира запас от над 115 милиарда спомагателни вложения, основно значими в района ", изясни Павлова.

Иновациите са различен детайл, който тя посочи като значим.

" Ако желаеме да реализираме задачата за въглеродна индиферентност, ние би трябвало да влагаме освен всеобщо, само че в нови технологии и нововъведения. Съществуващите през днешния ден нововъведения не ни дават опция да реализираме въглеродна индиферентност 2050. Налични са единствено половината - останалите са в разработка, тестова фаза и така нататък Затова приоритет е да обърнем фокуса към нововъведенията и технологиите.

Големият проблем в Европа, съпоставена със Съединени американски щати и Азия, е че не сме най-бързите във връзка с бързи вложения в обещаващи започващи компании, а даже да го създадем, сега, в който те могат да наберат запас и тази инвестиция да порасне, няма задоволително бързи налични капитали за към този момент назряващи, разрастващи се вложения и иноваторите отиват най-често в Съединени американски щати. Тоест би трябвало да ги задържим в Европа. Инициатива в тази посока е EU Startup Initiative ".

Павлова посочи и самодейността STEP, " зад която Европейска инвестиционна банка ще бъде основен състезател ".

Според изследване на Европейска инвестиционна банка има повишаване с 10% на компаниите, които влагат в зелени вложения и декaрбонизация в ЦИЕ. В Румъния и Хърватска компаниите са доста по-готови за вложения в бранша, до момента в който в Латвия и България те се подреждат доста по-назад в относителния дял на бизнеса, осъзнал нуждата от тези вложения. При компаниите в ЦИЕ по отношение на такива в Съединени американски щати, 2% от европейското Брутният вътрешен продукт са по-малко вложенията в декарбонизация и зелени технологии, което е огромна пропусната опция. Причините са неустановеност, неналичието на квалифицирана работна ръка, високите цени на сила, изясни Павлова.

След нея думата имаше Алън Херявец, член на борда на шефовете на Хърватската банка за развиване, който описа за опита си в сферата.

" Ние имаме 30-годишна история. Преди 20 година започнахме да финансираме планове за възобновима сила, както и такива за енергийна успеваемост. Така привлякохме поддръжка на сътрудници като Европейска банка за възстановяване и развитие. От всички утвърдени заеми през предходната година 80% са ориентирани към планове за стабилно развиване, за енергийна успеваемост или за възобновима сила ".

От 2020 година Хърватската банка за развиване има бизнес тактика, в границите на която зеленият преход на националната стопанска система попадна като стратегическа цел за институцията, показа още Херявец: " Един от стълбовете е ориентиран към поддръжката на прехода на хърватките компании към ниско въглеродната стопанска система. Не се отказахме и през пандемията от финансови артикули и принадлежности, ориентирани към частния и държавния бранш с фокус върху зеления и цифровия преход. Банката ни взе участие в създаването на нашия ПВУ. С отрасловите министерства разработихме и нови финансови принадлежности по линия на проекта, които ще са по линия на зелените и цифрови вложения ".

Цанко Арабаджиев, изпълнителен шеф на ББР, пък сподели, че тя освен може, само че би трябвало да бъде зелената банка в България: " Нашата цел е сложна, само че простичка - да създадем по този начин, че инструментите, за които приказваха преди мен огромните финансови организации, да могат да стигнат до дребния и междинния бизнес в България - както фамилната компания в Монтана, по този начин и предприемачът във Варна да може дефакто да се възползва от това финансиране за зеления преход на своята компания ".

Два са проблемите, които посочи Арабаджиев:

Недостатъчността на зелени планове. Бизнесът още не знае по какъв начин да ги приготвя и би трябвало да оказваме помощ, изключително на дребния бизнес, сподели той. Този проблем банката бори с план с техническа помощ от Европейска инвестиционна банка. Ние в ББР построяваме вътрешен потенциал и цялостна рамка за устойчиви финанси. " Идеята е да можем да подсигуряваме и оценяваме такива планове и да може финансирането да стига до дребния бизнес. През предходната година на същото събитие разгласих концепцията си, а година по-късно планът работи с цялостна пара. Догодина още веднъж тук се надявам да опиша за резултатите от това ", изрази вяра Арабаджиев.
Липсата на задоволително финансиране. " Отново благодарение на Европейска инвестиционна банка сме пред завършване на ново заемно съглашение в размер на 350 млн. лв., с който запас ББР ще разполага до месец-два. Обичайно финансирането на пазарен принцип работи по този начин, че се сортират плановете с минимум риск и най-голяма възвращаемост. И се стига до въпроса кой ще финансира малко по-рисковите и по-дългосрочните планове. Вярвам, че тук е ролята на ББР ", посочи още специалистът.

Лариса Манастирли, шеф " Финансови институции " в Черноморската банка за търговия и развиване, описа, че банката им е по-малка от други сходни институции, само че че са мощно ангажирани с използването на екологични стандарти и такива за обществена резистентност при вземането на финансови решения. " Необходимо е тези институции да имат роля на катализатор на тези зелени процеси. Това е и нашата роля. Ние подтикваме заинтригуваните страни да влагат повече в зелената стопанска система ".

Тя означи като значимо това, че банките за развиване си сътрудничат доста тясно в последно време, създават общи стандарти и благоприятни условия за съдействие, за скрининг, за отчетност, финансова непоклатимост и спазването на стандартите за екологично и обществено ръководство.

" Важно е да знаем по какъв начин това, което се опитваме да вършим, се вписва в задачите от парижкото съглашение. Във вътрешните си действия прилагаме екологично и обществено ръководство, с цел да актуализираме методите си по оценка на риска. Имаме три стадия на оценка на риска, когато дойде план - на ранен стадий оценяваме екологичните и обществени опасности на този план. Ако има благоприятни условия за намаляването им, опитваме да ги предложим. Разглеждаме и сюжетът за климата - каква е отбраната, какво да се включи, тъй че планът да се радва на отбрана във връзка с екологичните опасности. Важна е отчетността във връзка с въглеродните излъчвания, желаеме да забележим по какъв метод се пестят излъчвания посредством съответния план, като си имаме рамка, направена от интернационалните специалисти, с които следим това. Предлагаме освен избрани артикули, само че използваме повсеместен метод, с цел да ги подкрепим в основаването на техните лични системи за оценка на риска в съответните сфери ".

Патрик Даровски, шеф " Индустриален риск " и ESG Банка за развиване на Полша, която има повече от 100-годишна история, показа наблюдения, че вижда промени в политиката на ББР.

" В рамките на последните две години работихме като консултанти, получихме безплатна помощ от Европейска комисия и бяхме консултанти на банката, с цел да се разработят някои методики и политики и въпроси, както и организационни промени. Предизвикателство е за финансовите институции по какъв начин да работят по тези въпроси и да реализират резултат. Приключихме плана през март, а от януари започнахме да вкарваме въпросник за екологично и обществено ръководство, който съдържа 40 до 60 въпроса, въз основа на отговорите, които клиентът дава, вършим оценка на риска във връзка с екологичните и обществено ръководство. Екипът ни правят оценка рисковете в активността на клиента ", описа той.

Добави, че имат обособен екип и комисия по екологичните въпроси и обществено ръководство и непрекъснато разискват устойчивостта и всички аспекти на екологичното и обществено ръководство. " На другите пазари предлагаме разнообразни въпросници. Много е значимо да се построи осведоменост измежду нашите клиенти. Големите компании се оправят по-лесно, тъй като разполагат със чиновници със съответната подготовка и подготовка, само че при по-малките не е толкоз елементарно и нашата задача е да ги подготвим и обучим какво съставлява екологичното и общественото ръководство. Важно е да има и осведоменост в общините ", заключи той.

А какво мисли частният банков бранш? Това попита модераторът София Касидова представителя на УниКредит Булбанк - нейният основен изпълнителен шеф Цветанка Минчева.

" Когато приказваме за зеления преход, преди политиките и това какво вършим, би трябвало да говорими за хората. В тази връзка тя попита присъстващите в залата на " София Ивент Център " чувствителни ли са към смяната на температурите и какъв брой от тях са усетили предходната седмица преваляванията? " Лично аз три вечери изнасях вода от мазето на къщата си. Това евентуално ще се усеща все по-често на всички от нас, както и повишението на температурите, в случай че не предприемем нещо. Така че, когато приказваме за зелен преход, в действителност става въпрос за нещо персонално ".

Тя цитира икономистът и есеист Насим Никълъс Талеб с думите му, че с цел да бъдат сполучливи фирмите в тези времена и провокации, би трябвало да имат skin in the game, т.е. да одобряват нещата персонално. " Това е рецепта да вървим по пътя на зеления преход всички дружно и провокациите пред комерсиалните банки и финансовия бранш като цяло е значимо ", уверена е тя.

Какво прави УниКредит Булбанк? " Първо, ние сме част от огромна група и имаме опция доста елементарно да черпим опит от други пазари и да ги внедряваме в България и използваме това. Вече имаме страни от ЦИЕ, където сме издали зелени бондове - в Чехия и Румъния, а уповавам се скоро да забележим подобен вид принадлежности и в България. Готови сме да предложим подобен вид финансирания, чакаме и планове, които да могат да аплайват за подобен вид финансиране ", сподели Минчева.

Тя добави, че у нас, това което са създали, е обвързвано с хората и с персоналния ангажимент. " Започнахме с това да обучим хората защо приказваме. Зелените планове не са нещо ново, само че не в този мащаб и централизация. Когато стартира да се приказва толкоз доста за ESG и какъв брой е значим преходът, по какъв начин би трябвало да се случи по верния метод и почтено за всички играчи на пазара и да се гледа на обществената страна, а освен на прехода в зелена сила, започнахме да образоваме нашите хора ". Започнали от върха:

" Първо управителния ни съвет стана част от серия от образования, с цел да разберем какво желаят регулаторите от нас и по какъв начин тази информация да стигне до всеобщите клиенти. После с сътрудниците ни от СУ създадохме първата в България сертифицирана академия за ESG. Включихме всички сътрудници - 4000, които минаха най-малко едно образование, обвързвано с тематиката. Целта ни по-късно беше да внедрим ESG политиките и метода на работа в нашия бизнес. Тоест, да не бъде новият модел регулативен надзор, който да следи съблюдават или не разпоредбите клиентите, а да бъде част от самия бизнес, който да основава артикули, помагащи на клиентите да извървят пътя на своя преход. Това стартира да се случва.

Миналата година на пазара пуснахме първата зелена ипотека с не доста добър триумф - тъй като тук приказваме има ли данни за постройките, за жилищата, дали отговорят, има ли сензитивност на българския клиент към това дали битието му дава отговор на тези стандарти, зелен лизинг за коли и така нататък Тоест продуктите да се интегрират в главния бизнес, който вършим ".

Главният изпълнителен шеф на УниКредит Булбанк се похвали и че в последните пет години с 30% са понижили потреблението на сила в техните здания, което е единствено една част от нелекия персонален зелен преход на чиновниците. Тя е безапелационна, че с цел да стане този преход огромен, се изисква ролята на всички играчи - страна, политики, районни банки, търговски банки и бизнеси.

Надя Данкинова, изпълнителен шеф на Фонд Флаг, подчертава върху нещо, което фондът към този момент 15 години поддържа.

" Изпълнявайки план, който спечелихме през Европейска комисия, финансиран от стратегия Лайф, сега структурираме целеви зелен инструмент за зелена промяна, който, употребявайки ресурса на техническата помощ на Лайф, да подготвим за образование на личния състав, с оглед структуриране на политиките, документите за оценка и не е маловажно техническа помощ за подготовка на плановете. Това са няколкото най-важни неща. В това да извървим по добър, сполучлив и по-бърз метод пътя към зелената промяна тук на наша територия и с нашите действителност, да преодолеем забавянето ".

Ясни и оптимално опростени системи за оценка и подготовка на планове, изключително когато се касае за дребни вложители, счита за нужни тя. " Според нас смисълът е да стигнем до дребните планове. За да сме сполучливи по пътя към зеления преход, би трябвало да подкрепим дребните и междинни предприятия, обществените вложители и хората, тъй като извънредно изоставаме и би трябвало да помислим по какъв начин дружно да изградим тези устойчиви механизми за финансиране, които да стигат до възобновяване на жилищата, до дребния и междинния бизнес и до обществения бранш ".

Заключителният ѝ апел бе, че " можем да го създадем, в случай че го вършим дружно " .

" Всички ние, които сме тук, представители на разнообразни институции, всички в залата и всички, които ни слушат, би трябвало да имаме цел и тя да е ясна. Всяка една компания би трябвало да има своята цел. Оттам нататък е значим пътят, да е непрекъснат, да го вървим с непримиримост и дружно. И ми се коства доста значимо опитът, който има в България на институции, като нашата и на частни вложители да бъде употребен и мултиплициран и тогава задачата ще бъде реализирана ", уверена е Данкинова.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР