В продължение на три дни над 100 доброволци на Българското

...
В продължение на три дни над 100 доброволци на Българското
Коментари Харесай

Броят зимуващите водолюбиви птици в страната


В продължение на три дни над 100 доброволци на Българското сдружение за отбрана на птиците (БДЗП) и специалисти от държавни институции ще се включат в огромната самодейност – среднозимно броене на водолюбивите птици у нас. Участниците ще посетят всички огромни водоеми в страната, разпределени допълнително от 40 екипа. Преброяването започва на 12 януари (петък) и ще продължи до 14 януари (неделя), в това число, оповестиха от Българско дружество за защита на птиците.

„ Тази зима ставаме очевидци на високи температури, необикновени за този интервал на годината – пролетно време през зимните месеци декември и януари. Това съвсем несъмнено ще се отрази на броя на зимуващите водолюбиви птици у нас “, разясняват дългогодишни участници в събитието от цялата страна.

Експертите от Българско дружество за защита на птиците, които работят на терен, към момента не са следили скупчване на типичните северни типове, които постоянно зимуват в нашата страна, като да вземем за пример международно застрашените червеногуши гъски и огромните белочели гъски, ледените и тръноопашатите потапници.

България е желано място за зимуване на редица водолюбиви типове птици и по тази причина тазгодишното следене на числеността им е от още по-голям интерес за участващите в него, с цел да видят дали типичните за това време на годината птици и какъв брой от тях са се придвижили до нашата страна.

Припомняме, че в средата на януари предходната година, в същите тези места, имаше големи концентрации на птици – над 400 000 огромни белочели гъски, към 44 000 червеногуши гъски от общо откритите близо 687 000 индивида от над 150 типа.

В края на седмицата екипите от доброволци и специалисти още веднъж ще обзет над 2000 влажни зони по Дунавското и Черноморското крайбрежие, както и всички огромни язовири и реки навътре в страната. И този път участниците ще регистрират броя, типа и разпространяването на птиците, както вършат от 42 години насам.

Резултатите ще дадат отговор на въпроса „ Повече или по-малко са птиците в България през тази зима и какви са главните закани за тях? “

„ Освен на този въпрос, данните събрани по време на среднозимното броене на водолюбивите птици ще послужат и за оценка на измененията в положението на популациите на следените типове “, разяснява Свилен Чешмеджиев, координатор на събитието от Българско дружество за защита на птиците. „ Посещенията на толкоз доста влажни зони, ситуирани в цялата страна, пък ще ни дадат визия за измененията, които настъпват в средата, населявана от тези типове и до каква степен те са причина за смяна в числеността на зимуващите у нас типове птици.И дано не забравяме, че това е средата, в която живеем и ние. “, добавя той.

Преброяването на зимуващите водолюбиви птици е едно от най-масовите събития в региона на природозащитата. Провежда се допълнително от 100 страни и включва към 25 000 влажни зони, доста от които са част от екологичната мрежа Натура 2000. Във всичките страни от Европа, Африка и Близкия Изток, където се реализира преброяването, вземат участие близо 15 000 специалисти и доброволци.

Партньори в преброяването в България тази година са Изпълнителна организация по околна среда, Сдружение за дива природа „ Балкани ”, Българска орнитологична централа, Федерация „ Зелени Балкани ”, Фонд за дивата флора и фауна и ДПП „ Персина “ – гр. Белене. В полевите екипи ще вземат участие и представители на СЛРБ. Министерството на околната среда и водите (МОСВ) също има основна роля в реализирането на преброяването, осигурявайки коли и специалисти от своите районни звена, които ще правят и инспекции за нарушаване на Закона за лова. Съдействие в преброяването ще окажат ДЛС “Дикчан ” ­ с. Сатовча и ДГС – Гоце Делчев, които ще подкрепят преброяването в региона на р. Места и бент. Доспат, както и специалисти от Община Козлодуй, които ще осъществят преброяването по река Огоста. Язовир Искър и някои от водоемите в Софийско ще бъдат посетени от доброволци на клуб „ Скорец “ към Биологическия факултет на СУ „ Св. Климент Охридски “. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР