В продължение на шест месеца в специализиран кабинет за лечение

...
В продължение на шест месеца в специализиран кабинет за лечение
Коментари Харесай

Кампания за безплатни прегледи на пострадали при ПТП с черепно мозъчни травми

В продължение на шест месеца в профилиран кабинет за лекуване на последствията от контузия на главата и шията потърпевшите при пътно транспортни произшествия ще могат изцяло гратис да се възползват от новаторския способ за функционална диагностика

Черепно-мозъчните контузии са публичен здравен проблем с огромна значителност. По данни от статистиката в България, годишно се записват над 14 000 случая на черепно-мозъчни контузии. 80% от тях се квалифицират като " леки ", само че в действителност последствията от тях постоянно имат сериозен темперамент.
Най-често срещаната контузия при пътно-транспортни катастрофи е мозъчното разтърсване (Commotio cerebri). В доста случаи потърпевшите с лека степен на мозъчно разтърсване не обръщат задоволително внимание на този факт, не получават незабавно здравна помощ, посещават персоналния си доктор или невролог дни, седмици и даже месеци след контузията. Закъснялото лекуване коства на страната и обществото разноски за краткотрайна неработоспособност.
Усилията на учените в международен мащаб са ориентирани в създаване на новаторски технологии, които биха могли да подкрепят диагностицирането на леката черепно-мозъчна контузия, само че те към момента са на стадий научно проучване.
През 2017 година български екип от експерти получава международно самопризнание за работата си в тази тенденция. Екипът създава план, при който с точни неврофизиологични маркери мозъчната дисфункция, породена от така наречен лека черепно-мозъчна контузия, може да се записва, оцени и лекува.
С цел да осигурим сложно лекуване, предварителна защита на затрудненията и поддръжка на хората с черепно-мозъчни контузии и техните фамилии Българска асоциация на потърпевши при произшествия (www.bazk.org) започва акция за безвъзмездни прегледи на хора, потърпевши при ПТП с черепно-мозъчни контузии.
В продължение на шест месеца в профилиран кабинет за лекуване на последствията от контузия на главата и шията потърпевшите при пътно транспортни произшествия ще могат изцяло гратис да се възползват от новаторския способ за функционална диагностика.
Източник: insmarket.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР