В продължение на шест месеца, на километри от Родината, в

...
В продължение на шест месеца, на километри от Родината, в
Коментари Харесай

Завърна се пореден успешен контингент от Босна

„ В продължение на шест месеца, на километри от Родината, в напрегната конюнктура, Вие почтено защитихте името на България и Българската войска “. С тези думи командирът на Сухопътните войски генерал-майор Деян Дешков приветства следващия български контингент, който завърши присъединяване си във военната задача на Европейския съюз в Босна и Херцеговина „ Алтеа ”.

Военното формирование от Въоръжените сили за присъединяване в състава на многонационалния батальон на EUFOR в интервенция „ Алтеа “ в Босна и Херцеговина „ Алтеа ” бе посрещнато тържествено през днешния ден в Плевен.

„ Вие показахте висок професионализъм при осъществяването на поставените Ви нелеки задания по наблюдаване и защита, проявихте възприятие за отговорност, като дадохте своя принос за по-нататъшното подсилване престижа на нашата войска измежду контингентите на страните от НАТО и Европейските сили за сигурност “, акцентира още генерал-майор Дешков.

„ Българската войска извършва почтено и отговорно своите задължения като благонадежден съдружник на страните от НАТО и Европейски Съюз в и отвън територията на страната. Повече от две десетилетия българските военнослужещи способстват за запазването на мира и сигурността в Западните Балкани, покачват качествата си за работа в интернационална среда, утвърждават престижа на Родината зад граница “. Това се показва в приветствения адрес от министъра на защитата Димитър Стоянов към военнослужещите от.

Помощник-националният пълководец на формированието подполковник Калоян Стоянов благодари на своите подчинени за усърдието и старанието при осъществяването на дилемите. „ Благодарение на Вас в този момент заставам тук. Един пълководец е нищо, в случай че не е заобиколен от отдадени на работа си експерти, които да го следват и поддържат. С държанието си на всички места Вие бяхте едни отлични посланици на България пред света “, акцентира той.

Военнослужещите от контингента бяха наградени от името на министъра на защитата Димитър Стоянов, както и от командира на Съвместното командване на силите (СКС), командира на Сухопътните войски и командира на Единния център за начална подготовка полковник Иван Вълев.

На тържествения обред участваха още генерал-майор Валери Цолов -командир на СКС, представители на държавната и локалната власт, командири на военни формирования и военнослужещи от гарнизон Плевен, представители на военно-патриотичните организации.

Основната част от контингента бе образувана от 4-и механизиран батальон от състава на Единен център за начална подготовка – Плевен, допълнен с военнослужещи от 61-а механизирана бригада – Карлово и 110-и логистичен полк – Пловдив.

Контингентът бе в състав до 110 военнослужещи. Застъпването в дежурство на механизираната рота бе в интервала от 1 юли 2022 година до 28 февруари 2023 година За това време военнослужещите от контингента са изпълнили към 200 задания. Национален пълководец е полковник Красимир Христов Ценов – заместник-началник на отдел „ Логистика “ на СКС.

Помощник-национален пълководец на контингента и пълководец на народен поддържащ детайл е подполковник Калоян Стоянов – пълководец на 4-и механизиран батальон
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР