В продължение на шест месеца 41 германски компании участваха в

...
В продължение на шест месеца 41 германски компании участваха в
Коментари Харесай

Проучване: 4-дневната работна седмица намалява стреса на служител...

В продължение на шест месеца 41 немски компании участваха в стратегия за понижаване на работното време или даже за определяне на четиридневна седмица - историческо искане от синдикатите в страната, извършено от консултантската компания " Интрапреньор " (Intraprenör).

 

Университетът в Мюнхен и интернационалната самодейност за четиридневна работна седмица (4 Day-Week Global), публикувана в осем страни, сред които Англия, Австралия и Португалия, координираха плана.

Водещото умозаключение от проучването показва, че сравнявайки непромененото седмично работно време (от пет дни), четиридневната (работна) седмица " доста " усъвършенства психическото и физическото здраве на служителя.

 

" Данните контрастират с мнението, че същото натоварване за осъществяване (на поставените задачи) за по-малко (работно) време може да докара до увеличение на чувства стрес " от служителя, постанови изследването.

 

Участниците приблизително са претърпели по-малко стрес през седмицата - 178 минути по отношение на 191 преди провеждането на опита.

 

Служителите също така спортуват повече и спят приблизително с 38 минути повече всяка седмица.

 

Тези " позитивни резултати " върху здравето евентуално ще " понижат отсъствията от работа в дълготраен проект ", излиза наяве от данните.

Анкетираните се дефинират като малко по-продуктивни, като в това време работното натоварване не се трансформира.

 

Проучването обаче остава внимателно по въпроса за продуктивността и отбелязва други ограничавания. Не е потвърдено, че четиридневната седмица усилва облагите на компанията, понижава отпуските по болест или въглеродния отпечатък.

 

От друга страна, 39 на 100 от фирмите са решили да приложат четиридневната седмица след края на програмата, а 34 на 100 от тях ще продължат опита.

 

В извадката от изследването повече от половината компании наемат от 10 до 50 чиновници в бранша на услугите, производството или строителството.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР