В продължение на хиляди години наркотиците са били част от

...
В продължение на хиляди години наркотиците са били част от
Коментари Харесай

Коя страна към кой наркотик е пристрастена?

В продължение на хиляди години опиатите са били част от културата, обществото и човешкия опит. Днес в епохата на високи технологии и информация изненадващо огромна част от света се възприема в изменено положение на съзнанието. Статистиките за използването на опиати в света дава забавен взор към това по какъв начин се отнасяме към упойващите субстанции и хората, които ги използват.

Използвайки дaнни от службата на Организация на обединените нации по опиатите и престъпността (UNODC) Recovery Brands сътвори няколко невероятни инфографики и интерактивна карта, която в детайлности разказва доста от трендовете в използването на опиати по света и последващото лекуване на употребяващите. 

Може би не е изненадващо, че най-предпочитания опиат в света е марихуаната (Изследването не включва легални опиати като алкохол, кофеин и др.). С изключение на Ел Салвадор и няколко страни в Югоизтомна Азия, марихуаната е най-употребяваната неразрешена или надлежно строго контролирана субстанция във всяка страна.

Оказва се, че най-големите пушачи са в Исландия, където 18,3 от възрастните се регистрират като консуматори. Следващата страна е Съединени американски щати с 14,8  процента. 

България е шеста в света по приложимост на екстази след Австралия, Нова Зеландия, Шотландия, Нидерландия, Англия и Уелс. 

Наркотиците, които водят до максимален брой хора, лекувани от зависивмост, са опиоидите. Тази група опиати включва хероина, опиума и огромна част от по-силните болкоуспокоителни медикаменти. Причината за това е композиция от два фактора - пристрастяващите свойства на опиоидите и тяхната досегаемост. Най-много хора се лекуват от пристрастяване към опиоиди в Централна Азия, където се отглежда главната част от опиевия мак в света. 

В Исландия, Съединени американски щати и Австралия има най-вече данни за предозиране с опиати. Но както показва Recovery Brand това е по-скоро показателно за  липсата на сведения, в сравнение с за използването на опиати в дадена страна.

Страните с максимален брой хора, лекувани от пристрастяване към опиати, са Нова Зеландия, Иран и Съединени американски щати. Въпреки това последното по-скоро е показателно за отношението на обществото към опиатите, в сравнение с за броя хора, които имат потребност от лекуване. Например Нова Зеландия е известна с " агресивното адресиране " на проблемите, свързани с опиатите, харчейки съгласно сведенията по 120 милиона новозеландски $ на година за лекуване на наркотичните зависимости, което е по 27 новозеландски $ или 17 евро на човек. 

Отношението на Нова Зеландия към опиатите е може би най-ясно изразено в тази графика, която демонстрира процентите на лекуване против % пандизчии за закононарушения, свързани с опиати. Докато множеството страни показват постоянна корелация, Нова Зеландия, Австралия и Исландия демонстрират доста по-високи степени на лекуване спрямо броя на затворените. 



 

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР