В продължение на години членовете на Висшия съдебен съвет на

...
В продължение на години членовете на Висшия съдебен съвет на
Коментари Харесай

Правен експерт: Както назначаването, така и освобождаването на Гешев са решения, които ще се вземат другаде

В продължение на години членовете на Висшия правосъден съвет на виждаха никакъв проблем с основния прокурор и неговото държание на поста, а в този момент внезапно видяха тази проблеми. Мнозинството от прокурорската гилдия, която до този миг беше компактно зад него внесе това искане. Сега – още един поврат – отдръпва се настояването и то с неразбираеми претекстове. Това сподели в ефира на Euronews PrimeTime правният специалист към Антикорупционния фонд Андрей Янкулов.
Чуваха се някакви недомлъвки за това, че е сбъднат напън върху членовете на Висш съдебен съвет с инспекции, които са почнали против тях. От Върховна касационна прокуратура били почнали някакви инспекции, такива бяха недомлъвките, които се чуваха по време на съвещанието. Дали това е причина за отдръпване на настояването или е нещо друго, ние отново би трябвало да гадаем.
По думите на Андрей Янкулов процедурата от нейното начало е изпълнена със странности. Първото искане беше за директна интервенция от страна на основния прокурор Иван Гешев в следствие на случая, който му се случи. Проблемът освен това първо искане беше, че всичко почива на преразказ – нещо, което заместител – основния прокурор Борислав Сарафов чул от Ясен Тодоров, че Гешев наредил, означи Янкулов. По думите му установяването дали това в действителност се е случило е проблематичната част.
Относно второто искане – да, ние сме чували от основния прокурор в месеците обратно доста политически изявления, доста остри изявления освен към народните представители, както е в тази ситуация, само че и към неправителствено организации и на членовете на Висшия правосъден съвет не му направи усещане.
Множеството обрати и нелогично развиване на обстановката към освобождението на Гешев остава усещането, че както решението за неговото назначение, по този начин и това за освобождението му, ще се вземат някъде другаде, добави специалистът.

Цялото изявление вижте във видеото. 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР