В продължение на година, екип от експерти на Община Пловдив

...
В продължение на година, екип от експерти на Община Пловдив
Коментари Харесай

Напредва проекта за културните институти в Пловдив


В продължение на година, екип от специалисти на Община Пловдив и представители на седем културни института от града – Градска художествена изложба (ГХГ), Регионален исторически музей (РИМ), Регионален археологически музей (РАМ), Регионален етнографски музей (РЕМ), Регионален природонаучен музей (РПНМ), Народна библиотека „ Иван Вазов “ и Общински институт „ Старинен Пловдив “ работят дружно по осъществяването на план No BGCULTURE-1.001-0016 с наименование  „ Културното завещание на Пловдив, показано в ревитализирани,  реставрирани и реновирани места “ , финансиран по Резултат 1 „ Подобрено ръководство на културното завещание “, Подрезултат 1.1 „ Културно завещание, показано в ревитализирани, реставрирани и реновирани места “, по Програма „ Културно предприемачество, завещание и съдействие “ посредством Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство (ФМ на ЕИП) 2014-2021 година Той е на стойност 781 550 лева за период от 22 месеца, крайният период за осъществяване на всички действия е 30 април 2024 година

Целта на плана е да усъвършенства ръководството и представянето на културното завещание на Пловдив посредством ревитализиране, възстановяване и възобновяване на пространствата на 7-те културни института, да насърчи използването на интерактивни способи за представянето му, както и да подтиква културното предприемачество в общината.

През месец юни  беше инсталирана нова техника за интерактивно показване на експонатите в ГХГ и в РИМ в Пловдив. По плана са закупени 5 броя таблети, 2 броя осведомителни станции и 5 монитора за Постоянната експозиция на ул. „ Съборна “ 14 и за Иконната колекция на ГХГ. Нова аудиосистема и преносим компютър са доставени в експозиция „ Съединение на България 1885г “ на РИМ – Пловдив.

В рамките на плана на  27 – 28 юни 2023г . се организира „ Обучение за повишение на потенциала на културни оператори “. В него участваха представители на 7-те културни института, ръководещият екип и специалистите по маркетинга и реклама по плана, Неправителствени организации, читалища, частни и общински културни организации и заинтригувани лица. Програмата включваше разнородни лекции и на практика занимания, измежду които: „ Предприемачески дух “, „ Как да финансираме нашата планова концепция? Къде, какво, по какъв начин? “, „ Управление и отчитане на планове “, „ Възможности за музеите посредством партньорства и планови начинания, „ Креативност в ПР връзката. Теория против процедура “, „ Медийно отразяване на културни събития “, „ Маркетинг на културните организации “, „ Авторското право “.

През месец април  2023 година стартира и осъществяването на дейностите по контракта за правене на предприемачески проект за показване на културното завещание и привличане на нови публики. Това е стратегически документ, който ще бъде употребен като инструмент, предлагащ решения за развиването на културните институти, ангажирани с плановото предложение. Партньорът на община Пловдив по плана Cross-Cultural IntroductionAS (CC-Intro AS) от Норвегия извършва мониторингови функционалности по създаването на проекта. Сред дилемите на организацията е да дава рекомендации и оферти във връзка с дефинирания предфинален документ, като отчитайки неговата експертиза и опит и опцията за транспорт на ноу-хау от страните-донори, се подсигурява подготовката на оптимално ефикасен и уместен документ, който да докара до още по-висока посещаемост и ангажираност на публиките към културното завещание на града.

Предстои  изработването на 18 броя витрини за новата експозиция „ Ютията през вековете – от появяването до наши дни “ на РЕМ – Пловдив. Други 10 броя витрини ще бъдат инсталирани в музейната експозиция „ Съединение на България 1885г. “ в РИМ – Пловдив.  Договорът за направа, доставка и монтаж е към този момент подписан,  в идващите седмици следва неговото осъществяване.

В ход към  настоящия миг е и процедурата за възлагане на социална поръчка за създаване на нова климатична апаратура във фондохранилището на Библиотека „ Борис Дякович “ към РАМ – Пловдив, където се съхраняват над 30 хиляди тома скъпи издания, комплектовани в продължение на 140 години. Планирано е да бъде инсталирано и по-икономично, енергоспестяващо, художествено издържано, експозиционно осветяване в Залата за краткотрайни изложения и в Залата на християнската гробница със фрески от първата половина на IV в.

Приключи тръжната процедура  за осъществяване на настоящ ремонт на зала „ Съединение “ на РИМ – Пловдив, който планува боядисване на стени, тавани, дървените прозорци и порти, циклене и лакиране на паркета, както и боядисване на стълбищата и прилежащите парапети. Работата стартира идната седмица.

Най-голямото перо от бюджета на плана е за създаване на мобилно приложение – вид quest  игра, което ще показва постройките, залите и част от експонатите на културните институти по завладяващ за посетителите метод. То ще действа световно из целия град, сред всички музеи, галерии, експозиции и културни пространства и вътре в тях. Приложението е основано на истории от града и прибавя стойност в привличането на по-млада публика и на туристи, като ще донесе дълготрайни изгоди за устойчивото развиване на бизнеса в общината. Софтуерното решение ще има и административен модул за менажиране на добавените обекти, експонати и наличието за тях (например: текстови, аудио, образни данни), както и наличието на въпросите за играта.

Използвайки мобилно приложение с обогатена/добавена действителност, посетителите на експозициите не просто ще виждат информация, а ще имат опцията да взаимодействат с нея. Предвидено е мобилното приложение да показва постройките, залите и част от експонатите на културните институти в Община Пловдив по завладяващ за посетителите метод, включващо аудио гид. Чрез мобилното приложение туристите ще научават забавни обстоятелства слушайки/четейки двуезичен аудио или текстов файл, а благодарение на добавената действителност (AR) ще получат в допълнение влияние посредством креативна анимация. Чрез функционалностите на quest играта ще бъде предизвикан интереса към историята, географията и археологията на най-стария жив град в Европа, което ще способства за развиването на интелектуалните умения и ученето за цялостен живот измежду младежите.  Процедурата за възлагане на социална поръчка е във финалната си фаза, чака се работата по приложението да стартира в края на месец август.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР